Ruski ministar spoljnih poslova

Lavrov: Spriječiti uvlačenje zvaničnika UN u politizovane inicijative Kijeva

  • Izvor: ATV
  • 22.09.2023. 08:24

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da spriječi uvlačenje predstavnika struktura Ujedinjenih nacija u politizovane inicijative Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

U saopštenju izdatom nakon sastanka Lavrova i Guteresa na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku navodi se da su u fokusu njihovog razgovora, tradicionalno, bila najrelevantnija međunarodna pitanja, kao i razni aspekti saradnje Rusije i Ujedinjenih nacija.

Ministarstvo ističe da je Guteresu skrenuta pažnja na neprihvatljivost primjene dvostrukih aršina u američkim dokumentima u vezi sa raznim teritorijama.

"Ministar je još jednom naglasio neophodnost da rukovodstvo i zaposleni u Ujedinjenim nacijama strogo i bez izuzetka poštuju princip pravičnosti i centralnosti iz Člana 100 Povelje UN. Lavrov je istakao i neprihvatljivost primjene dvostrukih aršina u vezi sa raznim teritorijama u statistici UN i drugim dokumentima", navedeno je u saopštenju.

U dokumentu se dodaje da je Lavrov skrenuo pažnju Guteresu na američko kršenje obaveza, uključujući odbijanje izdavanja viza ruskim diplomatama za događaje koje organizuje UN.

Lavrov je izjavio da trenutna situacija zahtijeva da Guteres što prije pokrene arbitražnu proceduru protiv SAD, javio je TASS.

Guteres i Lavrov razgovarali su detaljno i o reformi UN, kako bi se organizacija prilagodila današnjim događajima. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Svet poljoprivrede (R)

    Poljoprivredna emisija dugogodišnje tradicije donosi provjerene informacije znanja i iskustva koja interesuju svakog poljoprivrednika.

  • 08:00 Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:50 Mućke (12+) (R)

    'Mućke (12+) (R)

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.