Lavrov: Nastaviti vojne sastanke

  • 20.05.2021. 17:07

REJKJAVIK - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zatražio je danas od arktičkih država da nastave vojne sastanke na visokom nivou usljed povišenih tenzija u regionu, te izrazio zabrinutost zbog raspoređivanja stranih snaga u Norveškoj nedaleko od granice sa Rusijom.

Pošto je porast temperature izazvao topljenje leda i otvaranje Arktika za brodski saobraćaj, ribolov, bušenje i rudarstvo, Rusija je pojačala vojno prisustvo u regionu, dok su i SAD izvršile nekoliko vojnih vježbi.

"Veoma je važno proširiti pozitivne odnose koje imamo u Arktičkom savjetu kako bi zahvatili i vojnu sferu", naglasio je Lavrov u govoru na sastanku ovog savjeta u Rejkjaviku.

Vojna pitanja ne obuhvataju Arktički savjet, koji je formiran 1996. godine radi ustanovljavanja mirnog dijaloga između arktičkih država po pitanjima poput ekološke zaštite i održivog razvoja.

Početkom sedmice, američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je Rusiju za nezakonito polaganje prava na pomorske teritorije na Arktiku.

Rusija je ove godine preuzela predsjedavanje Arktičkom savjetu.

Lavrov je, takođe, izrazio zabrinutost što je Norveška, koja je članica NATO-a i ima kratku granicu sa Rusijom, prošlog mjeseca dozvolila da SAD grade objekte na tri piste i u pomorskoj bazi.

Tagovi:
  • 20:00 Loto, Lutrija RS

    ''Loto, Lutrija RS

  • 20:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)