Natalija Naročnicka

"Krah EU je neminovan, gubi suverenitet i postaje instrument u rukama američke dominacije"

  • Izvor: SRNA
  • 01.11.2022. 20:56

Ruska istoričarka, politikolog i stručnjak za međunarodne odnose Natalija Naročnicka ocijenila je da je krah EU neminovan, budući da Evropa naglo gubi suverenitet postajući "instrument u rukama američke dominacije".

Naročnicka je u pristupnoj besjedi u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu u svojstvu inostranog člana SANU istakla da to, ipak, za pravoslavnu vaseljenu ne predstavlja prevelik problem s obzirom na to da za hrišćanske vrijednosti mjesta u ustavu EU nije ni bilo.

"Za slovenske narode je pripremljena uloga mrtvog eksponata u etnografskom muzeju, jer su pravoslavna civilizacija i državnost Srbije, koje je u amanet ostavio car Lazar riječima 'zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka', neprihvatljivi za libertarijansku doktrinu briselske elite", rekla je Naročnicka čiji je otac istoričar Aleksej Naročnicki 1981. takođe izabran za inostranog člana SANU.

U besjedi pod nazivom "Rusija i Srbija u međunarodnim odnosima u eri promjena: linije napetosti u evropskoj geopolitici 19-21. vijeka", ova istoričarka rekla je da vjeruje da u očima vječito samodovoljnog Zapada granica civilizovanog svijeta prolazi upravo preko Andrićeve "Ćuprije".

Za samu Srbiju, koja se nalazi na granici djelovanja rivalskih geopolitičkih sistema, vođenje nezavisne spoljne politike predstavlja, ističe ona, gotovo nemoguć zadatak.

Pa se tako, dodala je, Načertanije Ilije Garašanina napisano još u 19. vijeku danas uzima kao potvrda o "zavjeri" ili "velikosrpskoj hegemoniji" kako se na Zapadu naziva srpska nacionalna ideja o okupljanju svih Srba u okvir jedne države.

"Proširavanje NATO sve do granica Rusije, oduzimanje Kosova Srbiji - tog ključa za Moravsko-vardarsku dolinu koja spaja Zapadnu Evropu sa regijom moreuza Bosfora i Dardanela, apetiti Istanbula da ponovo postane Velika Porta, pretvaranje Ukrajine u instrument kojim se Anglosaksonci služe u opštem ratu protiv Rusije - sve to izgleda kao izvršenje nekada na neko vrijeme odgođenih planova", rekla je Naročnicka za "Sputnjik".

Naročnickoj su uručeni povelja i medaljon SANU, a ona je istakla da to za nju nije samo čast, nego i vrhunac životnog puta.

Akademik Matija Bećković rekao je za "Sputnjik" da je iz knjiga koje je napisala Natalija Naročnicka naučio više nego tokom cijelog školovanja, te da smatra čašću susret sa njom tokom kojeg joj je uručio svoju zbirku pjesama.

"Natalija Naročnicka je svjetsko ime, ne samo ruske nego i svjetske istoriografije. Velika je stvar što je u Srpskoj akademiji, tamo gdje je bio i njen otac", naveo je Bećković.

Akademik i istoričar LJubodrag Dimić smatra prisustvo Naročnicke i mogućnost stručnog dijaloga sa naučnikom njenog kalibra ogromnim dobitkom za srpsku istoriografiju.

Istoričar i redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Miloš Ković vjeruje da su za srpsku istoriografiju ljudi poput Naročnicke u strogo naučnom smislu predragocjeni.

"Živimo u vremenu u kojem smo doslovno zatrpani zapadnjačkim viđenjem i tumačenjem svjetske istorije, uključujući i našu nacionalnu istoriju. Za nas su drugačije paradigme, kakva je pored ostalih i ruska paradigma - spasonosne", rekao je Ković.

Tagovi:
  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina