Protest

Kolone traktora na putu ka Rimu

  • 05.02.2024. 18:46

Italijanski poljoprivrednici koji protestuju zbog birokratije i jeftinog uvoza izvan ЕU krenuli su tokom dana u traktorskim kolonama ka Rimu, dok su njihove kolege na sjeveru vodile kravu ulicama Milana.

Poljoprivrednici iz regiona poput Toskane krenuli su na jug prema glavnom gradu, ističući italijansku zastavu i noseći rukom ispisane znakove sa parolama poput "Nema seljaka, nema hrane".

Očekuje se da će se oni okupiti na periferiji Rima do daljih protesta kasnije tokom sedmice.

"Idemo u Rim da tražimo suočavanje sa našim političarima da bismo riješili naše probleme", rekao je toskanski poljoprivrednik Davide Rosati.

Italijanski poljoprivrednici dijele mnoge pritužbe koje su izrazile njihove kolege u drugim dijelovima Еvrope tokom talasa protesta u proteklih nekoliko sedmica.

Oni se žale da njihove proizvode podriva jeftini uvoz iz područja izvan ЕU, kao što je sjeverna Afrika, rastući troškovi goriva i uticaj mjera ЕU s ciljem da zaštite životnu sredinu i suprotstave se klimatskim promjenama.

Protesti su za sada popustili u Francuskoj i Njemačkoj, ali se čini da jačaju u drugim dijelovima ЕU. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Serija: Mućke (12+) (R)

    ''Serija: Mućke (12+) (R)

  • 12:30 Agrar (R)

    ''Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada