Ranjen u atentatu

Ko je Robert Fico

  • Izvor: RTS
  • 15.05.2024. 17:48

U pucnjavi povrijeđeni slovački premijer Robert Fico na funkciji predsjednika Vlade proveo je 11 godina u tri navrata. Prvi mandat je osvojio protiveći se liberalnim reformama, dok su ga poslije oktobarskih izbora 2023. godine zapadni mediji opisali kao proruski orijentisanog političara. Protivi se slanju vojne pomoći Ukrajini, smatrajući da "Slovačka ima i bitnijih problema". Porede ga sa Viktorom Orbanom, prema kojem, kako je i sam rekao, gaji simpatije.

Politička karijera

Fico se vratio na vlast u Slovačkoj nakon izbora u oktobru 2023. godine i predvodi koaliciju i vladu na čelu sa partijom "Smer-Socijaldemokratija", čiji je lider od osnivanja 1999. godine. 

U kampanji je obećao da će okončati vojnu pomoć Ukrajincima u sukobu sa Rusijom, iako je u više navrata negirao da je proruski nastrojen, već da samo smatra kako "Slovačka ima veće probleme od sukoba u Ukrajini". 

Uznemirujući snimak upucanog premijera Slovačke: Obezbjeđenje ga nosi u auto

Uznemirujući snimak upucanog premijera Slovačke: Obezbjeđenje ga nosi u auto

Takođe je nagovijestio da će se oduprijeti sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji zbog čega ga porede sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koga, kako je sam istakao, simpatiše.

"Orbana vidim kao jednog od političara koji se ne plaši da otvoreno brani interese naroda", rekao je Fico za Rojters.

Tri mandata i povlačenje zbog ubistva istraživačkog novinara

Sa pozicije premijera prethodno se povukao 2018. godine, nakon šest godina na funkciji i masovnih protesta zbog ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice Martine Kusnirove.

Promovisao je i antimigrantsku politiku tokom izborne trke 2016. godine, protiveći se, takođe, istopolnim brakovima.

Nezvanično: Ovo je atentator na Roberta Fica?

Nezvanično: Ovo je atentator na Roberta Fica?

Tokom pandemije virusa korona suprotstavio se obaveznoj vakcinaciji i potpunom zatvaranju zemlje.

Premijer je bio i od 2006. do 2010, kada je nezadovoljstvo liberalnim ekonomskim reformama pretvorio u svoju prvu izbornu pobjedu.

Bio je i zagovornik plana o usvajanju evra 2009.

Biografija

Fico je rođen 15. septembra 1964. u radničkoj porodici u Topoljčanima. 

Oženjen je pravnicom i profesorkom Svetlanom sa kojom ima sina.

Diplomirao je pravo na Univerzitetu Komenius u Bratislavi 1986. i pridružio se tada vladajućoj Komunističkoj partiji, koju je napustio tri godine kasnije, uoči raspada Čehoslovačke.

Pojavio se snimak trenutka napada na Fica: Ispaljeno 5 hitaca

Pojavio se snimak trenutka napada na Fica: Ispaljeno 5 hitaca

Doktorirao je 1992., a do 1994. godine radio je pri ministarstvu pravde Slovačke. Šest godina, sve do 2000., proveo je kao zastupnik Slovačke pred Еvropskom komisijom za ljudska prava i Еvropskim sudom za ljudska prava.

Slovački premijer Robert Fico povrijeđen je u pucnjavi poslije sjednice Vlade u Handlovoj, nakon što je na njega ispaljeno više metaka. U teškom stanju je prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici, a napadač je odmah poslije pucnjave uhapšen.

Poznato šta je napadač rekao Robertu Ficu prije pucnjave

Poznato šta je napadač rekao Robertu Ficu prije pucnjave


Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.