Orka odlomila kormilo broda

Kitovi ubice ponovo napadaju

  • Izvor: Telegraf
  • 14.05.2024. 22:27

Jedan jedrenjak završio je na dnu mora kod Gibraltara nakon najnovijeg napada kita ubica koji su od 2020. godine potopili više brodova.

Članovi posade broda pozvali su spasioce u nedjelju oko devet sati i prijavili da su orke oštetile njihovo plovilo kod krta Spartel, u vodama Maroka.

Posada je rekla da je osjetila strašne udare u trup, a da im je potom oštećeno kormilo. Mornari su primijetili da voda počinje da ulazi u brod i strahovali su da će svakog časa potonuti, prenosi Еl Pais.

Srećom, njih je sat vremena kasnije uspjela da spasi posada tankera koji se nalazio u blizini. Jedrenjak je na kraju završio na dnu mora.

Stručnjaci vjeruju da je za prvo potapanje broda ove godine odgovorno jato od 15 iberijskih kitova ubica, poznatih kao gladis.

Jato, predvođeno Bijelim, Crnim i Sivim Gladisom, kreće se između sjevera Iberijskog poluostrva i Gibraltarskog moreuza i uništila je nekoliko čamaca tokom godina.

Oni su povezani sa ukupno sedam brodoloma - pet jedrilica i dva ribarska broda - i stotinama zastrašujućih susreta u kojima su napali čamce u oblasti kod Gibraltara, Španije, Portugala, Francuske i Maroka.

Stručnjaci kažu da je udaranje u čamce samo igra za morske sisare i znak "druženja", a ne borba za opstanak.

Operativna grupa za Atlantske orke (GTOA) zabilježila je najmanje 673 interakcije - kada kitovi ubice priđu čamcima sa ili bez kontakta - između jata orki i plovila od 2020. godine.

Studija u Nauci o morskim sisarima iz 2022. godine zaključila je da napadi na male čamce prate isti obrazac: orke se pridružuju u približavanju sa krme, onesposobljavaju čamac udarajući u kormilo, a zatim gube interesovanje.

Orke vjerovatno uče druge jedinke kako da jure i napadnu brodove, pogotovo njihove mladunce, smatraju eksperti.

Neki vjeruju i da su kitovi ubice naučili kako da zaustave brod, pa sad uče i druge jedinke da to isto udare.

Podsjetimo, prošle godine oštećeno je više desetina brodava u napadima.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.