O eskalaciji u Izraelu

Kina: Put ka miru uspostavljanje nezavisne države Palestine

  • 08.10.2023. 09:05

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je zvanični Peking duboko zabrinut zbog eskalacije tenzija i nasilja između Palestine i Izraela, ocjenjujući da izlaz iz sukoba leži u rješenju o uspostavljanju nezavisne države Palestine.

"Kina izražava duboku zabrinutost zbog trenutne eskalacije tenzija i nasilja između Palestine i Izraela i poziva relevantne zemlje da zadrže prisebnost i uzdržanost, odmah prekinu vatru, zaštite civile i spriječe dalje pogoršanje situacije", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva.

Napominje se da ponovni sukob još jednom pokazuje da dugotrajno zamrzavanje mirovnog procesa ne može da potraje.

"Osnovni izlaz iz sukoba leži u implementaciji rješenja o dvije države i uspostavljanju nezavisne države Palestine", poručuju iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova, a prenosi RT Balkan.

Kako su istakli, međunarodna zajednica treba da djeluje hitnije, omogući nastavak mirovnih pregovora između Palestine i Izraela i pronađe način za postizanje trajnog mira, napomenuvši da će Peking nastaviti da sarađuje sa međunarodnom zajednicom po ovom pitanju.

Generalna skupština UN je 2012. godine usvojila rezoluciju kojom se Palestina priznaje kao država koja nije članica posmatrač u UN. 

Najmanje 300 osoba je poginulo i više od 1.100 ranjeno u centru i jugu Izraela koji su od jutros pod snažnim raketnim udarima iz Gaze, prenose izraelski mediji dok su na drugoj strani, u izraelskom napadu na Pojas Gaze poginule 232 osobe, a ranjeno njih 1.697, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Hamas je preuzeo odgovornost za napad i naveo da je lansirano 5.000 raketa, javljaju svjetske novinske agencije.

Izraelska vojska saopštila je da se na teritoriju zemlje infiltrirao veliki broj terorista, kao i da su oko dva sata nakon napad na Izrael pokrenuli vazdušne udare na pojas Gaze. 

Izraelska vojska je proglasila pripravnost za rat i optužila palestinski Hamas, koji ima vlast u Pojasu Gaze, za ovaj napad.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da se Izrael nalazi u stanju rata a ne u formatu operacije

"Građani Izraela, mi smo u ratu", kaže on. "I mi ćemo pobijediti. Neprijatelj će platiti cijenu kakvu nikada ranije nisu znali", rekao je on u svom prvom obraćanju javnosti nakon početka palestinskog napada.

Pratite nas i putem Vibera