Rusija

"Kijev planirao teroristički napad bojnim otrovom“

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 12.03.2024. 20:10

Rusija je obavijestila Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OZHO) da Kijev planira da izvrši teroristički napad na ruske vojnike uz upotrebu sredstava sličnog bojnom otrovu BZ, koji je proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je Sputnjiku predstavnik Rusije u OZHO i ambasador Rusije u Holandiji Vladimir Tarabrin.

"Saopšteno je i da je Federalna služba bezbjednosti (FSB) Rusije otkrila da ukrajinske specijalne službe planiraju da izvrše teroristički napad na ruske vojnike, organe vlasti, političke i javne ličnosti koristeći analog bojnom otrovu B3, koji se nalazi na spisku 2. Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja. FSB Rusije sprovodi mjere koje su predviđene zakonom“, rekao je on.

Ovo je mogući motiv svirepog ubistva Gordane

Ovo je mogući motiv svirepog ubistva Gordane

Tabarin je naveo da je to što Kijev upotrebljava toksične hemikalije postalo sistemski problem.

"Ukrajinska vojska nastavlja da stalno koristi protiv ruskih vojnika razne vrste municije koje sami proizvode, granate koje imaju toksične hemijske supstance, kao i kontejnere sa nepoznatim hemikalijama. Spektar supstanci koje su upotrebljene veoma je širok, od đubriva, pesticida do biotoksina i hemikalija koje su kontrolisane Konvencijom“, zaključio je ruski diplomata.

U Hagu se 5-8. marta održala 105. sesija izvršnog savjeta OZHO. Tarabrin je saopštio da je Rusija tokom sesije iznijela podatke o tome da Ukrajina koristi hemijski opasne objekte u vojne svrhe.

Jeziv zločin u manastiru: Ubijena tri monaha!

Jeziv zločin u manastiru: Ubijena tri monaha!

Krajem 2023. godine je spriječen teroristički napad sa primjenom sredstava analognog bojnom otrovu BZ, kada je Rusija uhapsila tri ukrajinska državljanina.

Plan je bio da se hemikalije koriste u terorističkim napadima na ruske vojnike, organe vlasti i političke i javne ličnosti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.