Еvropski parlament

Jači šamar nego što se očekivalo, Šolcova koalicija preživjela izbore

  • Izvor: Dojče vele
  • 10.06.2024. 09:33

Opozicioni demohrišćani dobili su tridesetak odsto glasova na evropskim izborima u Njemačkoj, tek malo manje od tri vladajuće stranke u zbiru. Desničarska AfD druga najjača snaga.

Dojče vele navodi da je vladajuća koalicija, koju čine Socijaldemokratska partija Njemačke, Zeleni i Partija slobodnih demokrata, dobila je na evropskim izborima nešto jači šamar nego što se očekivalo, dok su demohrišćani očekivano najjača snaga.

Izlazne ankete su, tradicionalno odmah po zatvaranju biračkih mjesta u 18 časova, objavili i prvi i drugi program njemačke televizije i razlike su neznatne.

Le Pen: Spremni smo da preuzmemo vlast ako nam Francuzi daju povjerenje

Le Pen: Spremni smo da preuzmemo vlast ako nam Francuzi daju povjerenje

Prema ARD, Demohrišćani su dobili povjerenje 29,5 odsto birača, a druga je završila desničarska Alternativa za Njemačku (AfD), na čijem čelu je Alis Vajdel, sa 16,5 odsto.

Slijede socijaldemokrate (14), Zeleni (12), pa nova ljevičarska stranka Sare Vagenkneht (5,5), a potom Liberali (5) i posrnula Ljevica (2,8).

Pobjeda Le Penove i težak poraz Makrona na izborima

Pobjeda Le Penove i težak poraz Makrona na izborima

Kako na evropskim izborima nema cenzusa, čak i nešto manje od jednog procenta glasova može biti dovoljno da se ima bar jedan evroposlanik.

Na to mogu da računaju još minorne stranke na nacionalnom nivou: proevropski VOLT (2,8), konzervativni Slobodni birači (2,6), satirična Partija (1,8), Stranka zaštitnika životinja (1,4) i možda Еkološko-demokratska partija (0,8).

Krajnja desnica prva u Francuskoj i Austriji, druga u Njemačkoj i Holandiji

Krajnja desnica prva u Francuskoj i Austriji, druga u Njemačkoj i Holandiji

Upravo političarka Hrišćansko-demokratske unije Ursula fon der Lajen trebalo bi da, ukoliko u drugim zemljama ne bude prevelikih iznenađenja, nastavi da vodi Еvropsku komisiju.

Njemačka daje 96 od 720 poslanika Еvropskog parlamenta, više nego ijedna druga država.

(Dojče vele)

Pratite nas i putem Vibera