Objavljen snimak

Izrael prijeti sveopštim ratom, Hezbolah odgovara: Neće biti sigurnih zona!

  • 19.06.2024. 20:01

Izrael je Hezbolahu zaprijetio "potpunim ratom" nakon što je libanska grupa objavila devetominutni snimak, navodno snimljen dronom, koji prikazuje izraelske vojne i civilne lokacije u nekoliko izraelskih gradova.

"Približavamo se trenutku odluke da promijenimo pravila igre protiv Hezbolaha i Libana. U sveopštem ratu, Hezbolah će biti uništen, a Liban je teško potučen", poručio je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac u objavi na Iksu.

Vođa Hezbolaha, Sajed Hasan Nasralah, upozorio je da će njegova oružana grupa voditi rat "bez pravila" i "bez granica" ukoliko izbije širi sukob sa Izraelom.

On je poručio da nigde u Izraelu neće biti sigurnih zona od napada Hezbolaha, prenosi Rojters.

U televizijskom obraćanju, Nasralah je rekao da to uključuje i moguće ciljeve na Sredozemnom moru.

Lider Hezbolaha je takođe prvi put uputio prijetnje Kipru, navodeći da bi Hezbolah mogao smatrati Kipar "učesnikom u ratu" ako nastavi da dozvoljava Izraelu da koristi kiparske aerodrome i baze za vojne vježbe.

Na snimku Hezbolaha, snimljenom tokom dana, navodno se nalazi Krajot, sjeverno od izraelskog grada Haife i 28 km južno od libanske granice. Drugi dijelovi videa, piše Si-Еn-Еn, prikazuju vojni kompleks u blizini Haife koji pripada izraelskom proizvođaču oružja "Rafaelu" koji između ostalog proizvodi i "gvozdenu kupolu", a vidljiva su i skladišta raketa i radara, kao i vojni čamci, brodovi i skladišta nafte u luci Haifa.

Gradonačelnik Haife, Jona Jahav, opisao je objavljivanje videa kao "psihološki teror" i zahtijevao plan zaštite za svoj grad, kritikujući komandante IDF-a što nisu posjetili Haifu od napada Hamasa 7. oktobra.

"Zahtijevam da vlada predstavi plan za masovnu odbranu Haife i pronađe vojno rješenje za uklanjanje prijetnje sa sjevera", rekao je Jahav izraelskoj radio-stanici "Rešet Bet".

U međuvremenu, avion Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) bombardovao je nekoliko ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu.

"Lovci Izraelskih vazduhoplovnih snaga pogodili su brojne terorističke ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu, uključujući nekoliko terorističkih infrastrukturnih lokacija u oblastima Tajbe, Odaise i Džibejn, kao i vojnu strukturu u oblasti Ajta Aš Šab", saopštila je IDF, a prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: