Rusija

Izložba zaplijenjene zapadne tehnike u Moskvi

  • Izvor: RT Balkan
  • 06.05.2024. 12:07

U Moskvi je svečano otvorena izložba zapadne vojne tehnike uništene i zaplijenjene u zoni Specijalne vojne operacije. Tokom mjesec dana, posjetioci će imati priliku da vide tenkove "leopard 2", "abrams", borbena vozila pješadije "bredli" i "marder" kao i druga dostignuća zapadne proizvodnje, koja su sada samo eksponati.

Ministarstvo odbrane Rusije navodi da su svi trofeji zarobljeni u zoni SVO, uključujući i naselja Robotino i Malaja Tokmačka u Zaporoškoj oblasti, kao i na Avdejevskom pravcu u DNR.

Neobična izložba podijeljena je u nekoliko tematskih zona, od kojih je svaka praćena informativnim štandovima na kojima je navedena zemlja porijekla sredstava ratne tehnike, njihove taktičko-tehničke karakteristike, mjesto na kom i okolnosti pod kojima su zaplijenjena.

"Na otvorenom prostoru ispred muzeja predstavljeno je više od 30 primeraka vojne opreme proizvedene u SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, Finskoj, Austriji, Turskoj, Australiji, Južnoj Africi, Australiji i Ukrajini", navodi predstavnik Ministarstva odbrane Rusije na izložbi. 

Pored pomenutih oklopnjaka, posjetioci će na izložbi moći da vide i francusko borbeno oklopno vozilo AMH-10RC, borbena vozila pješadije "marder" nemačke, "bredli" američke, CV90 švedske i BMP-1 češke proizvodnje.

Zatim, biće predstavljeni zaplijenjeni oklopni transporteri M113 iz SAD, AT105 "sakson" iz Velike Britanije, australijski "bušmaster", finski "sisu pasi" HA-180/185 koji proizvodi "Patria", različite varijante "hamvija", britanski oklopni automobil "haski" TSV i južnoafrički "mamba" MK2.

Osim navedenih, biće izložena i brojna MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) vozila, koja se nisu pokazala kao otporna na ruske mine, poput američkog "maksproa", turskog "kiprija" i britanskog "mastifa", vučne haubice M777 iz SAD i austrijski kamion "pincgauer" 712M.

Među trofejima su i ukrajinska oklopna vozila, pa će svi posjetioci moći da se bolje upoznaju sa borbenim vozilom za podršku tenkovima "azovec", kao i sa drugim modelima oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine.

Istovremeno, u izložbenim šatorima su prikazani i primjerci lakog pješadijskog naoružanja i inžinjerijskih sredstava vojski stranih država u sastavu NATO-a. Tamo posjetioci mogu da vide i dronove, komunikacionu i drugu opremu ukrajinskih neonacista.

Ministarstvo odbrane podsjetilo je da je prije više od 80 godina - od 1943. do 1948. - u moskovskom Parku kulture i odmora Gorkog održana izložba uzoraka zarobljenog oružja zarobljenog iz nacističke Njemačke.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Svet poljoprivrede (R)

    Poljoprivredna emisija dugogodišnje tradicije donosi provjerene informacije znanja i iskustva koja interesuju svakog poljoprivrednika.

  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.