Moratorijum izglasan 2018. godine

I Švajcarska ukida zabranu za gradnju nuklearki?

  • 04.09.2024. 13:57

Švajcarska vlada je saopštila da će u budućem periodu najvjerovatnije ukinuti moratorijum na izradu nuklearnih postrojenja koji je izglasan 2018. godine.

Moratorijum je na snagu stupio 2018, nakon i zbog nesreće u Fukušimi i u okviru paketa regulativa koji su tada usvojeni, Švajcarska je sebi za zadatak dala da se postepeno povuče iz upotrebe nuklearne energije. Ali je, izgleda, Švajcarska relativno brzo odlučila da ovaj moratorijum ukine zbog rastućih potreba zemlje i zbog toga što je prema njenoj procjeni, nuklearna energija jedina kadra da obezbijedi sigurno snabdijevanje energijom, piše portal Nuklearna perspektiva.

Zato je ranije ove godine usvojen popularni akt – zakonski predlog koji je došao “odozdo”, dakle, kao popularna inicijativa – “Еlektrična energija za sve u svakom trenutku (zaustavimo restrikcije)” (Electricity For Everyone At All Times (Stop Blackouts)). Izdvojimo još jednu stvar: Savezno veće je u jednom trenutku napomenulo da se „posljednjih godina situacija na tržištu električne energije i u energetskoj politici iz temelja promijenila” zbog: klimatskih ciljeva i potražnje električne energije; nove elektrane na gas više nisu opcija; i geopolitičke neizvjesnosti. Dakle, sasvim se jasno prepoznaje i povećanje potreba ali i to da obnovljivi izvori energije nisu sami po sebi kadri da obezbijede sigurno i pouzdano snabdijevanje.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)