Potvrdila izborna komisija

Gordana Davkovan zvanično predsjednik Makedonije

  • Izvor: SRNA
  • 11.05.2024. 13:28

Gordana Siljanovska Davkovan zvanično je predsjednik Sjeverne Makedonije što je danas potvrdila Državna izborna komisija /DIK/ usvajanjem konačnih rezultat glasanja na predsjedničkim izborima 8. maja.

Predsjednik komisije Aleksandar Daštevski rekao je da je Davkova osvojila 561.000 glasova, a da je njen protivkandidat Stevo Pendarovski osvojio 251.899 glasova.

Daštevski je najavio da će Davkovoj biti uručena Potvrda o izboru za predsjednika države i za predstojeću inauguraciju u prostorijama DIK-a, prenose makedonski mediji.

Na sprovedenim predsjedničkim izborima, na osnovu zapisnika biračkih odbora i opštinskih izbornih komisija, DIK je utvrdio da je ukupan broj upisanih birača u birački spisak bio 1.814.317, a 861.218 je glasalo.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora za predsedničke izbore, DIK bi trebalo da podnese izvještaj Skupštini kako bi zakazala sjednicu za inauguraciju novog predsjednika, koja će prema najavama biti održana sutra u podne.

Ona mora da položi svečanu izjavu pred poslanicima iz starog sastava, nakon čega počinje da joj teče mandat.

Gordana Siljanovska Davkova, kandidat VMRO DPMЕ, prva je žena na toj poziciji od 1991. godine kada je ta država proglasila nezavisnost. Ona je ubjedljivo pobijedila u drugom krugu predsjedničkih izbora aktuelnog predsjednika Stevu Pendarovskog.

Pratite nas i putem Vibera