Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa

Generalna skupština UN odbila rusku rezoluciju

  • 21.12.2018. 17:48

Generalna skupština Ujedinjenih nacija nije usvojila rezoluciju koju je predložila Rusija o očuvanju Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa.

Za rezoluciju su glasale 43 zemlje, protiv je bilo 46, a suzdržano 78 članica UN.

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski je uoči glasanja objasnio da je cilj dokumenta koji je predložila Moskva da da mandat Generalnoj skupštini da preporuči potpisnicama Sporazuma da nastave da ga poštuju i da ispunjavaju u punom obimu obaveze koje su na sebe preuzele.

Predstavnik SAD je izjavio da će glasati protiv rezolucije, jer ona predstavlja neiskrenost Rusije koja "saopštava da je neophodno da se poštuje Sporazum, a sama ga narušava".

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je 4. decembra da Rusija ima rok od dva mjeseca da se vrati ispunjavanju Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa i dodao da će, ako se to ne dogodi, Vašington obustaviti svoje obaveze iz tog sporazuma.

Zamjenik državnog sekretara SAD za kontrolu naoružanja i međunarodne bezbjednosti Andrea Tomson je saopštila da SAD pozivaju Rusiju da odustane od rakete 9M729 ili da modifikuje sistem kako njen domet ne bi narušavao Sporazum.

Posljednjih godina Moskva i Vašington redovno se međusobno optužuju za narušavanje Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa. Rusija je u više navrata saopštavala da strogo poštuje svoje obaveze iz tog sporazuma.