Nemiri

Francuska na ivici građanskog rata - Gori Nova Kaledonija

 • 17.05.2024. 12:22

Visoki komesar Francuske u Novoj Kaledoniji Luj Le Frank saopštio je danas da na to ostrvo pristiže pojačanje francuskih policajaca, čiji broj će do večeras biti povećan sa 1.700 na 2.700, zbog nereda na protestima lokalnog stanovništva povodom izmjena izbornih zakona.

"Pojačanje će odmah će biti raspoređeno da kontroliše područja koja su izmakla našoj kontroli poslednjih dana", rekao je Le Frank, navodeći da je protekla noć bila relativno mirna, nakon što su u neredima koji su počeli u ponedeljak četiri osobe ubijene, a stotine ljudi uhapšeno, prenosi Rojters.

Vlada Nove Kaledonije, gdje je Francuska proglasila vanredno stanje i zabranila društvenu mrežu TikTok, danas je saopštila da na ostrvu ima zaliha hrane za dva mjeseca, ali da postoje poteškoće u njenom dostavljanju.

U neredima koji su počeli u ponedjeljak poginule su četiri osobe, od kojih su tri pripadnika domorodačkog naroda Kanak i jedan policajac, a francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, čija nadležnost se prostire i na Novu Kaledoniju, juče je izjavio da je policija uhapsila osobu koja je upucala dva dvojicu pripadnika Kanaka.

Proteste, koji traju više nedjelja, a koji su u ponedeljak prerasli u nerede, organizovao je separatistički pokret "Odbor za koordinaciju terenskih akcija" zbog plana Francuske da proširi pravo glasa u Novoj Kaledoniji na francuske građane koji žive na tom ostrvu duže od 10 godina.

Ta izmjena je usvojena u ponedeljak, iako je protivna Numeanskom sporazumu iz 1998. godine, prema kojem niko ko se doselio na ostrvo posle te godine nema pravo glasa.

Francuska vlada smatra da je "apsurdno" isključenje petine stanovništva iz glasanja, ali separatisti Nove Kaledonije smatraju da bi proširenje glasačkog spiska pogodovalo profrancuskim političarima, navodi Rojters.

Pacifička konferencija crkvi pridružila se danas brojnim pozivima Francuskoj da povuče izmjenu zakona i Ujedinjenim nacijama da predvode dijalog u Novoj Kaledoniji između Francuske i naroda Kanak.

Francuska je u sporazumu iz 1998. godine obećala i da će postepeno davati sve više političkih ovlašćenja Novoj Kaledoniji, a od tada su održana tri referenduma o nezavisnosti, koju su građani odbili.    

Kanaci, pripadnici domorodačkog naroda, ne priznaju rezultate tih referenduma.

U Novoj kaledoniji živi oko 270.000 ljudi, od kojih su 41 odsto Maležani, a oko 24 odsto iz Еvrope, uglavnom francuskog porijekla.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 12:55 Revolucija 1917 (R)

  ''Revolucija 1917 (R)

 • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

  ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 14:00 Serija: Ko te šiša (R)

  ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.