Viktor Orban

"Еvropska komisija nema razloga da suspenduje pravo glasa Mađarskoj"

  • Izvor: SRNA
  • 21.12.2023. 20:00

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da Еvropska komisija nema razloga da suspenduje pravo glasa Mađarskoj nakon što je Brisel potvrdio prošle sedmice da je Budimpešta uvela reforme kako bi osigurala nezavisnost pravosuđa.

"Еvropska komisija može da pokrene postupak prema Članu 7 ukoliko postoji rizik da se naruši vladavina prava. Sama Еvropska komisija nedavno je proglasila da je to prošlost i da je pravosuđe Mađarske u redu", rekao je Orban na završnoj konferenciji za novinare.

Komisija je priznala da Mađarska više ne krši vladavinu prava i pristala je da isplati 10 milijardi evra zamrznutih sredstava dan prije nego što su lideri ЕU na samitu glasali za pokretanje pristupnih pregovora sa Ukrajinom.

Orban, glasni protivnik ulaska Ukrajine u blok, prethodno je zaprijetio da će uložiti veto na pregovore, ali je pristao da izađe iz prostorije kako bi omogućio "jednoglasnu" odluku.

Međutim, on je uložio veto na paket pomoći Kijevu od 50 milijardi evra, rekavši da Еvropska komisija Budimpešti duguje još 20 milijardi evra sredstava za oporavak od pandemije.

List "Fajnenšel tajms" objavio je ove sedmice da su zvaničnici ЕU razmatrali ponovno aktiviranje postupka kažnjavanja za kršenje vladavine prava prema Članu 7 osnivačkog ugovora ЕU, koji dozvoljava suspenziju glasačkih prava članica bloka.

Pratite nas i putem Vibera