Nervoza zbog američkih izbora

Еvropa traži alternativu NATO savezu

  • Izvor: Kliks
  • 19.02.2024. 15:18

Parlamentarci Еvropske unije i najviši bezbjednosni zvaničnici raspravljali su iza zatvorenih vrata o mogućnosti stvaranja alternative NATO-u.

Razgovori dolaze dok bivši američki predsjednik Donald Tramp prijeti smanjenjem potrošnje za odbranu i prestankom poduzimanja preventivnih koraka da bi smanjili dominaciju Rusije.

"Svima je jasno: bio Tramp ili Bajden, zemlje u ЕU-u moraju se udružiti i pojačati svoju bezbjednosnu igru. To je domaća zadaća”, izjavila je Hana Numan, njemačka zastupnica u Еvropskom parlamentu, piše američki list The Vašington Post.

Šamar Vašingtonu: Mađari odbili da prime američke senatore!

Šamar Vašingtonu: Mađari odbili da prime američke senatore!

Novinski izvještaj ističe da je postojao osjećaj nelagode među najvišim evropskim dužnosnicima na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji (MSC), kao što je rekao republikanski senator iz Ohaja JD Vens koji podržava Trampa tokom događaja u hotelu, da bi Trampova administracija mogla pokrenuti razgovore s ruskom vladom i povući se iz Еvrope.

“Problem s Еvropom je taj što sama ne pruža dovoljno odvraćajućeg faktora. Mislim da je američki bezbjednosni pokrivač dopustio atrofiju evropske bezbjednosti”, rekao je Vens publici na događaju.

Čak je rekao da ruski predsjednik Putin ne prijeti Еvropskoj bezbjednosti.

Lukašenko: Bjelorusija je uvijek spremna da podrži Republiku Srpsku

Lukašenko: Bjelorusija je uvijek spremna da podrži Republiku Srpsku

"Ne mislim da je Vladimir Putin egzistencijalna prijetnja Еvropi. A u mjeri u kojoj jest, (to pokazuje da) Еvropa mora preuzeti agresivniju ulogu u vlastitoj bezbjednosti. Činjenica da je on loš momak ne znači da se ne možemo uključiti u osnovnu diplomatiju i dati prednost američkim interesima”, rekao je Vens, a prenosi Vašington Post.

Ali njihove brige podstakao je komentar koji je Tramp dao tokom predizbornog skupa ranije ovog mjeseca. Tramp je svojim pristalicama rekao da će ohrabriti Rusiju da čini što god žele” članovima NATO-a koje ne troše dovoljno na odbranu.

Nakon što su ti komentari izneseni, evropski su zvaničnici iza zatvorenih vrata raspravljali o mogućnosti izgradnje nadopune NATO-a na cijelom kontinentu. D‌jelovao bi u saradnji s američkim bezbjednosnim garancijama, ali u slučaju da američke garancije budu povučena, poslužiće kao vjerodostojna alternativa.

Podanička ЕU traži sankcije Putinu zbog smrti Navaljnog

Podanička ЕU traži sankcije Putinu zbog smrti Navaljnog

"Kada bivši i možda budući vođa slobodnog svijeta kaže da bi sjedio i vidio kako će Rusija napasti NATO saveznike, moramo ponovno razmisliti o tome kako bi mogla izgledati američka predanost Еvropi i Ukrajini. Moramo se nadati najboljem, ali moramo se pripremiti za najgore”, citirale su novine riječi visokog bezbjednosnog zvaničnika ЕU-a.

Zvaničnik je takođe rekao da to znači odustajanje od podrške Ukrajini,

U ovom trenutku ove su rasprave zapele u starim nesuglasicama. Francuska i Njemačka se ne slažu ko će snositi ekonomski teret. Istočnoevropske nacije sumnjaju u predanost Zapadne Еvrope ruskoj prijetnji. Postoji neizvjesnost i oko uspostave kontinentalnog nuklearnog štita, a ono što više zabrinjava je da bi takav štit i dalje blijedio u poređenju s ruskim arsenalom u nuklearnom sukobu.

(Kliks)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: