Najavljene niske temperature

Еvropa se priprema za "arktik ekspoloziju"

  • Izvor: Radio Sarajevo
  • 24.11.2023. 13:01

Meteorolozi prognoziraju da će temperature tokom noći na petak i u subotu u ruralnim dijelovima Škotske pasti na čak minus šest stepeni, a u nekim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva najavljeni su i snježne padavine.

"Stiže nam 'arktička eksplozija'. Jaka kiša i oluje moguće su u sjevernim regijama, dok bi u ostatku zemlje i Velsu trebalo ostati suvo", izjavio je Aidan MekGivern iz u Kancelarije za meteorologiju, piše Telegraf..

"Do kraja sedmice hladni vjetrovi stizaće sa sjevera. Ove sedmice biće hladnije i biće snježnih padavina uglavnom iznad brda sjeverne Škotske. Ali drugd‌je, u područjima s visokim pritiskom, u petak i početkom vikenda biće uglavnom suvo", dodao je.

Kris Ingland, producent vremenske prognoze za Skaj Njuz, kaže kako će se arktički vazduk proširiti na veći dio Velike Britanije tokom sljedećih nekoliko dana.

Objavljena prognoza do petka - kada stiže snijeg

Objavljena prognoza do petka - kada stiže snijeg

"Na sjever i istok donijeće vrlo jake vjetrove, mjestimičnu tuču i snježne padavine. Visoki pritisak sa zapada smiriće se kasnije u petak, a tokom noći razviće se velik mraz. Temperature će uglavnom biti stepen ili dva iznad ili ispod nule, ali neki sjeverni dijelovi mogli bi zabilježiti i nekoliko stepeni niže", prognozira.

Istovremeno, Agencija za okoliš izdala je brojna upozorenja o poplavama. One lokalne, uzrokovane podzemnim vodama u dijelovima južne Еngleske, moguće su do petka. Lokalne obalne poplave oko Norfolka, Šufolk i Еseksa u petak su moguće, ali se ne očekuju.

(Radio Sarajevo)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: