Ciklon

Еvropa na udaru: Uočena je rijetka pojava, sprema se haos

  • Izvor: Telegraf
  • 29.07.2024. 16:02

Preko centralne Еvrope juče se premiještao ciklon, a u sklopu njega i hladni front, koji je popodne iz Alpa stigao do Slovenije i Hrvatske i donio jake grmljavinske oluje i nepogode.

Istovremeno, nad Srbijom je bilo vedro i vrelo, uz temperature do 39°C, a ispred hladnog fronta strujala je veoma topla vazdušna masa sa juga.

Ipak, tokom noći hladni front, ali kao veoma oslabljen stigao je do sjevera Srbije i Beograda, uz jak sjeverozapadni vetar, ali su padavine izostale, jer je front izgubio na snazi na svom putu ka jugoistoku.

Izbo bivšu djevojku i njenog partnera

Izbo bivšu djevojku i njenog partnera

Zahvaljujući njemu, danas je širom Srbije i u Beogradu svežije za oko sedam stepeni, pa se očekuju temperature do 30, a njegov uticaj gotovo i da nema na jug, jugoistok i istok Srbije, gdje se danas očekuje do 35°C.

I dok je Srbiju zaobišlo nevrijeme, ciklon iz centralne Еvrope značajno je ojačao nad južnim Baltikom i danas se premiješta svojim centrom preko Bjelorusije ka zapadu Rusije.

Ciklon je zahvatio veliko područje sa jakim vjetrovima i obilnim kišama, a u pribaltičkim zemljama, odnosno u primorskim predjelima očekuju se olujni udari vetra.

Poznat identitet mladića čije je tijelo izvučeno iz Bilećkog jezera

Poznat identitet mladića čije je tijelo izvučeno iz Bilećkog jezera

Ciklon će stići i do Moskve, uz kišovito, vjetrovito i svježije vrijeme.

Ovaj sistem neće imati uticaja na vrijeme u Srbiji, osim već u vidu napomenutog oslabljenog hladnog fronta, koji nam je donio manju promjenu vremena, prije svega osvježenje.

Srbiju narednih dana očekuje povišen vazdušni pritisak i ugodno toplo vrijeme, uz vedro nebo.

Ono što je interesantno, još jedan ciklonalni vrtlog nalazi se na mestu gdje je i više nego retka pojava leti, a to je nad Madaerom, odnosno ostrvima koja pripadaju Portugaliji i nalaze se na oko 800 kilometara jugozapadno od Portugalije, na pola puta do Kanarskih ostrva.

Otac uhapšen i pritvoren zbog obljube maloljetne kćerke!

Otac uhapšen i pritvoren zbog obljube maloljetne kćerke!

Nad ovim predjelima nalazi se ciklonalni vrtlog i polje niskog vazdušnog pritiska, koji je zahvatio i Portugaliju i donosi pljuskove sa grmljavinom, ali i jake, na ovom dijelu Antlatika i olujne vjetrove.

Ovaj ciklon će svojim obodnim dijelom donijeti pljuskove sa grmljavinom i Španiji, koja danima beleži temperature iznad 40 stepeni.

(Telegraf)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:43 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.