Viktor Orban

EU želi da preuzme odbranu granica kako bi olakšala ulazak migranata

  • 17.09.2018. 17:54

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Evropska unija želi da od nekih članica preuzme odbranu spoljnih granica kako bi olakšala ulazak migranata.

Orban, žestoki protivnik imigracija, rekao je na otvaranju jesenjeg zasjedanja mađarskog parlamenta da birokrate iz EU "ne žele da zaustave imigracije, one žele da njome upravljaju".

Pošto je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker preložio prošle nedjelje da se do 2020. razmjesti dodatnih 10.000 graničara granične službe EU Fronteksa, Orban je rekao da je dobro što se EU "konačno okrenula zaštiti granica". 

"Ali nije dobro ako žele da nam uzmu pravo na zaštitu granica i ako Brisel želi da upravlja odbranom mađarskih granica. Naše granice štite ne samo profesionalci već i patriote", rekao je Orban. 

Mađarski premijer je naveo izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel od 12. septembra kada je rekla da bi članice EU trebalo da prepuste neka svoja ovlašćenje Fronteksu. 

Orban je, međutim, ignorisao dio iz istog govora kada je Merkel rekla da članice EU moraju podijeliti teret migracija kao znak solidarnosti, čemu se on opire. 

"Naša pozicija po tom pitanju je jasna - naša domovina nije kuća za prolazak niti prihvatni logor. Ako poželimo da se miješamo s drugim kulturama i civilizacijama, onda ćemo se konsultovati o tome i odlučiti o tome. 

Mada bih savjetovao mađarski narod protiv te ideje", rekao je Orban. On je potvrdio da će se mađarska vlada žaliti na proceduralnim osnovama na glasanje prošle nedjelje u Evropskom parlamentu kojim se pokreće proces protiv Mađarske zbog kršenja vladavine prava i vrijednosti EU. 

Budimepšta tvrdi da je samo neračunanjem uzdžanih bilo moguće dostići dvotrećinsku većinuu potrebnu za pokretanje procedure. 

U odgovoru na Orbanov govor, opozicioni poslanici su kritikovali njegov stav o planovima EU za povećanje bezbjednosti granica i optužili ga da pokušava da se sakrije iza mađarskog naroda zvog neuspjeha u Evropskom parlamentu. 

"Prevlika si kukavica da kažeš da je Evropski parlament ocjenjivao slabost ne Mađarske, već tvog rada. Da li je moja 85-godišnja majka odgovorna za ono što se dešava u zemlji ili ti? Kukavice", rekao je bivši premijer Ferenc Đurčaniji koji sada predvodi Demokratsku koaliciju.

 Ekstremnodesničarski Jobik, koji se takođe protiv imigraciji”, naveo je da je Orban licemjer koji se protiv imigraciji dok istovremeno dozvoljava da desetine hiljada stranaca, uglavnom Kineza, ali i Rusa, dobijaju mađarske dokumente kupovinom boravišta, što je prekinuto prošle godine. 

"Po tom pitanju, trebalo bi da podržiš evropsku odbranu zajedničlkih granica", rekao je lider Jobika Marton Đenđeši.