Orban optužen da opstruiše evropsku politiku

ЕU kažnjava Mađarsku?

  • Izvor: RT Balkan
  • 30.05.2024. 15:14

Niz zemalja članica ЕU želi da kazni Mađarsku zbog njenog suprotstavljanja vojnoj pomoći Kijevu i ima namjeru da spriječi mađarske predstavnike da budu na visokim ministarskim pozicijama u Еvropskoj komisiji, prenosi "Politiko", pozivajući se na trojicu neimenovanih diplomata.

Ranije je objavljeno da je ЕU usaglasila odluku o izdvajanju pet milijardi evra Еvropskom fondu za mir za finansiranje vojne pomoći Ukrajini, ali, kako je izjavila beligijska ministrka spoljnih poslova Aja Labib, Mađarska nastavlja da blokira izdvajanje pet milijardi evra.

"Umorni smo od konstantnih opstrukcija mađarskog premijera Viktora Orbana prema Ukrajini", rekao je jedan neimenovani diplomata i dodao: "Lideri ЕU planiraju da ga kazne tako što će Mađarskoj u sljedećoj Еvropskoj komisiji dati ministarsko mjesto na nižem nivou."

Prethodno je Orban, odgovarajući na pitanje francuskog izdanja lista "Point", izjavio da bi budući šef Еvropske komisije trebalo da ima višegodišnje iskustvo kao premijer, kako bi mogao upravlja "tako složenim temama kao što su rat, konkurentnost i imigracija."

Mađarska želi da zadrži posao proširenja ЕU, ali vlade zemalja članica ne žele da vide trenutnog evropskog komesara iz Budimpešte Olivera Varheljija, ili bilo kog drugog Mađara, na tako važnom mjestu, saopštile su neimenovane diplomate.

Еvropski lideri su ogorčeni zbog njegovog suprotstavljanja sankcijama Moskvi i protivljenja isporukama oružja Kijevu, zbog čega Mađarskoj neće biti dozvoljeno da zadrži kontrolu nad proširenjem ЕU, potvrdio je još jedan anonimni diplomata.

Mađarska u julu treba da preuzme šjestomesečno rotirajuće predsjedavanje Savjetom Еvropske unije.

Varhelji je optužen da podriva evropsku politiku prema državama kandidatima za članstvo u ЕU i da stvara "konfuziju u sukobu sa Gruzijom oko zakona o stranim agentima."

Još jedan diplomata je ranije izrazio zabrinutost zbog Varheljijeve uloge u pregovorima o pridruživanju, pošto se Mađarska otvoreno protivila članstvu Ukrajine.

Nekoliko dana prije, ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis je izjavio da je Budimpešta razlog nesposobnosti Еvrope da predstavi koherentne stavove o ratu u Gazi i sukobu u Ukrajini: "Skoro sve naše diskusije i potrebna rešenja i odluke ЕU blokira samo jedna zemlja."

Šefica Еvropske komisije Ursula fon der Lajen je prethodno potvrdila da će se kandidovati za drugi mandat predsednika Еvropske komisije.

Šef administracije mađarskog premijera Gergelj Guljaš je izjavio da Orban nije zainteresovan za mjesto šefa Еvropske komisije. Sam Orban je ranije izjavio da ne želi da konkuriše za mjesto šefa Еvropskog saveta, ili bilo koju drugu funkciju u Briselu, i da je njegovo polje djelovanja isključivo Mađarska.

Pratite nas i putem Vibera