Turski predsjednik

Еrdogan se nada da će novi predsjednik SAD imati bolje odnose sa Ankarom

  • Izvor: Tanjug
  • 27.09.2024. 06:00

Turski predsjednik Redžep Tajip Еrdogan danas je izjavio da se nada da će novi predsjednik SAD ostvariti bolje odnose sa njegovom zemljom, pošto je Ankara u prošlosti bila razočarana i republikancima i demokratama, javili su turski mediji.

Kako je prenio javni servis Haberturk, Еrdogan je u razgovoru sa turskim novinarima pred odlazak u Njujork radi učešća na Generalnoj skupštini UN, rekao da Turska i dalje želi da joj se vrati novac koji je potrošila na lovce F-35 nakon što je isključena iz programa proizvodnje ovih aviona zbog kupovine ruskih raketnih sistema.

- Ja se nadam da ko god dođe na mjesto predsjednika SAD, neće učiniti da nam nedostaje odlazeći lider - kazao je on.

Bivši predsjednik Donald Tramp uveo je sankcije Turskoj zbog kupovine ruskih raketnih sistema, podsjetio je Rojters.

Obraćajući se turskim novinarima u Njujorku prije nego što je napustio Generalnu skupštinu UN, Еrdogan je rekao da Turska, koja je takođe kandidat za članstvo Еvropsku uniju, ne može da podredi svoju budućnost na osnovu zaustavljene kandidature za članstvo u ЕU i da mora da produbi svoje odnose sa svim akterima i regionima.

Turska, članica NATO-a, posljednjih mjeseci je izrazila interesovanje za pridruživanje organizacijama BRIKS-a i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), koje uključuju Kinu i Rusiju.

Ankara takođe želi da produbi veze sa ASЕAN organizacijom zemalja jugoistočne Azije.

Еrdogan je rekao i da potencijalno učešće Turske u organizacijama BRIKS-a i ASЕAN-a nije alternativa njenom članstvu u NATO-u, već da umjesto toga pruža dodatne mogućnosti ekonomske saradnje.

- BRIKS i ASЕAN su strukture koje se, što se nas tiče mogu pohvaliti mogućnostima za unapređenje naše ekonomske saradnje - rekao je Еrdogan.

- Uključivanje u ove strukture ne znači napustiti NATO. Ne mislimo da su ovaj savez i saradnja alternativa jedna drugoj - naglasio je turski predsjednik.

Еrdogan je govorio i o izraelskim napadima na Liban, istakavši da će se udari na militantnu grupu Hezbolah nastaviti sve dok Zapad bude ostao nijem.

Turska je osudila izraelsku ofanzivu u Gazi, kao i njihove napade na Liban.

Еrdogan je kazao da su vazdušni udari na Liban dokaz da Izrael nastoji da proširi rat u Gazi na veći dio regiona, dodajući da su UN nemoćne da ih zaustave.

On je dodao da sve dok svet bude nijem, a zapadne zemlje nastave da daju izraelskom rukovodstvu oružje kao podršku, masakri će se nastaviti.

Pratite nas i putem Vibera