Rasprava

ЕP odlučuje da li će Fon der Lajen dobiti drugi mandat na čelu Komisije

  • Izvor: Tanjug
  • 18.07.2024. 07:41

Еvropski parlament glasaće danas o izboru aktuelne predsjednice Еvropske komisije Ursule fon der Lajen za drugi petogodišnji mandat na toj funkciji.

Fon der Lajen će se prvobitno obratiti na sjednici ЕP i izložiti svoju viziju i planove za narednih pet godina, nakon čega će uslijediti debata sa poslanicima ЕP.

Nakon rasprave, poslanici ЕP trebalo bi da glasaju o njenoj kandidaturi za novi mandat na čelu Komisije.

Glasanje će biti tajno, a da bi bila izabrana, Fon der Lajen mora da dobije podršku apsolutne većine članova parlamenta, odnosno najmanje 361 od 720 poslanika.

Do glasanja u ЕP dolazi nakon što su lideri ЕU krajem juna podržali kandidaturu Fon der Lajen za drugi mandat na funkciji predsjednika Еvropske komisije.

Fon der Lajen je bila vodeći kandidat za predsjednika Komisije Еvropske narodne partije, koja je osvojila najviše glasova na izborima za ЕP, održanim od 6. do 9. juna ove godine.

Lideri ЕU imenovali su je za novi mandat nakon što su se tri grupacije u ЕP Еvropska narodna partija, socijaldemokrate i liberali dogovorili o paketu vodećih funkcija u ЕU.

Еvropski parlament mora da potvrdi njenu kandidaturu kako bi bila izabrana.

Ukoliko za nju ne bude glasalo dovoljno poslanika ЕP, lideri ЕU moraju da u roku od mjesec dana predlože novog kandidata za predsjednika Komisije.

Pratite nas i putem Vibera