Analitičar

Džatras: Globalno američko carstvo se završava - prelazimo na multipolarni svijet

  • Izvor: RTRS
  • 09.12.2023. 12:48

SAD bi trebalo da brane Dejtonski mirovni sporazum onako kako je napisan, ali teško da će se to desiti. Akcije Kristijana Šmita i njegova legitimnost su takođe funkcija globalnog američkog carstva, rekao je ugledni politički analitičar Džejms Džatras na konferenciji "Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma".

"Dejtonski sporazum je od početka kao i Minski sporazum bio obmana kao i što SAD nikada nisu i neće prihvatiti Rezoluciju 12 44. Dobra vijest je da ova era dolazi kraju i gledajući globalno američko carstvo se završava i prelazimo na multipolarni svijet“, kaže Džatras.

Poručio je da politika SAD-a mora biti dobronamjerna moralna hegemonija.

"900 godina zapadne dominacije nad jugom dolazi kraju. Nema govora o multipolarnosti bez nacionalnog identiteta“, naveo je Džatras.

Dodik: Ne prihvatamo unitarnu i centralizovanu BiH

Dodik: Ne prihvatamo unitarnu i centralizovanu BiH

Ističe da je snaga Republike Srpske u srpskom narodu i njegovoj samosvjesnosti.

"Slično se može reći i za Ruse. I neće postojati bez tog etničkog kora. Rusi i Srbi znaju ko su. Isto se ne može reći za SAD. Decenijama smo pod propagandom da nismo etnička, nego civilna država. Nastoje da rasele američki etnos“, kaže Džatras.

Džatras ističe da je zato važno očuvati nacionalni identitet.

Džatras za ATV:

Džatras za ATV: "Visoki predstavnik“ ne predstavlja nikog, nije ni legalan

"Rusi će se očuvati ali, pitanje je da li će Amerika. U vrijeme Dejtonskog sporazuma i kada je nađeno rješenje za Kosmet bilo je jasno da SAD žele stvoriti muslimansku državu u BiH. Od početka je namjera Amerike unitarna država u kojoj će živjeti muslimani. Srbi u Republici Srpskoj treba da se odupru i da čekaju dok se završi globalno američko carstvo koje će otvoriti mjesto Srbima ovdje. Ali se bojim da sa tom klimom i povlačenjem plime američkog globalizma, da se ne povuče srpska država. Budite istrajni da vam se krst vrati na zastavu Republike Srpske“, istakao je Džatras.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: