Tanzanija

Dvije nesreće istog tipa aviona na istom aerodromu u jednom danu

  • Izvor: Telegraf
  • 29.11.2023. 20:23

Za manje od 24 sata pista lokalnog aerodroma Kikoboga (HTMK) u Nacionalnom parku Mikumi u Tanzaniji bila je mjesto dvije odvojene avionske nesreće.

Da sve bude još bizarnije, u obje nesreće koje su se desile 28. novembra, stradali su avioni istog tipa: Еmbraer ЕMB 120.

U prvom incidentu, avion Еmbraer ЕMB 120 Brasilia kompanije Uniti Air Zanzibar sa registarskom oznakom 5H-MJH (serijskog broja 120358, star 22 godine, imao je tehničke poteškoće prilikom slijetanja. Njemu je, naime, otkazala oprema za slijetanje, navodi portal "FL360aero" na svom Iks nalogu.


Na telefone stiže opcija koja će jedne razveseliti, a druge razbjesniti

Na telefone stiže opcija koja će jedne razveseliti, a druge razbjesniti

U avionu je bilo 30 putnika, dva pilota i jedan član posade i samo "zahvaljujući naporima pilota i kontrolnog tornja nije bilo povrijeđenih".

Turisti koji su avionom krenuli u nacionalni park Mikumi nastavili su sa svojim aranžmanom, piše na društvenim mrežama.

Portal "FL360.aero" objavio je i video snimak na kom se vide oštećeni Еmbraeri, prenosi "Aero.telegraf".

U drugom incidentu čiji uzrok još uvijek nije poznat, samo šest sati kasnije, oštećen je avion Еmbraer 120ЕR Brasilia kompanije Juniti Еr registarske oznake 5H-FLM serijskog broja 120325, star više od 27 godina, navodi se na portalu "Planespoters".

Ovaj avion je prilikom slijetanja udario desnim krilom u zidani objekat na aerodromu i tom prilikom oštetio nosni dio aviona prilikom udarca o tlo.

I u ovom avionu, koji je letio za Zanzibar, bilo je 30 putnika, uz dva pilota i dva člana posade, ali srećom ni u ovom incidentu nije bilo povrijeđenih. 


Horoskopski znakovi kojima stiže ljubav do kraja godine

Horoskopski znakovi kojima stiže ljubav do kraja godine

Tanzanijska uprava nacionalnih parkova (TANAPA) pokrenula je istragu u saradnji sa Regionalnim komitetom za odbranu i bezbjednost i Odjeljenjem za istragu avionskih nesreća (AAIB) pri Ministarstvu saobraćaja Tanzanije.

Pista lokalnog aerodroma Kikoboga nije oštećena, a aerodrom je nastavio da prihvata putnike i turiste, navodi se u saopštenju koje je prenijeto na društvenim mrežama.

Pratite nas i putem Vibera