Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Ustavni sud BiH se bavi kreiranjem političkog sistema

  • Izvor: ATV
  • 03.06.2022. 19:11

Ustavni sud je antiustavni. Ne bavi se odbranom Ustava BiH, nego kreiranjem političkog sistema. Neovlašten je za mnoga pitanja koja je presuđivao, a proizveo je to da do pomirenja i stabilizacije u BiH ne dođe, kaže srpski član Predsjedništva.

Činjenica je da se tamo nalaze strane sudije što je nonsens pravnog poretka i što dokazuje da je to međunarodni sud koji nema nikakve veze sa domaćim pravosuđem, poručuje Milorad Dodik. 

"Ustavni sud odgovara strancima, a ne BiH. Ustavni sud je donio niz antiustavnih i ništavnih odluka i proizveo je našu politiku koja ide za tim da se vrati na ustavni poredak kao jedini mogući racionalan pristup organizaciji društvenog i političkog života na ovim prostorima. Ukoliko to ne uspijemo naravno da će Republici Srpskoj kreirati svoj odnos prema tome. Za nas je neprihvatljivo da se tamo nalaze stranci, neprihvatljivo da se Ustavni sud bavi pitanjima mimo Ustava", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Ustavni sud je Dejtonskim mirovnim sporazumom predviđen kao zaštitnik BiH, a do sada je često bio suprotno od toga. 

"Bili smo svjedoci da je vrlo često u nekim dosadašnjim odlukama mnogima od njih da tako kažem kreirao pravni poredak Bosne i Hercegovine čime je uticao na entitetski položaj prije svega Republike Srpske", kaže Snježana Savić, akademik. 

Potrebno nam je što više dijaloga i javnog govora o ovome, jer to nije hir kojim se bave političiri, čulo se iz ANURS-a i sa okruglog stola pod nazivom „Uloga Ustavnog suda BiH u primjeni Opšteg okvirnog sporazuma za mir“. Ovime je, poručuju učesnici, zaokružen ciklus svega što se dešavalo prethodnih 25 godina u Republici Srpskoj.