55 km iznad površine Zemlje

Dim sa Tonge stigao na pola puta do svemira

  • 21.01.2022. 21:06

Britanski naučnici su analizom meteoroloških satelitskih podataka izračunali da je stub dima nastao erupcijom vulkana u Tongi dostigao visinu od oko 55 kilometara iznad površine Zemlje.

To je granica slojeva stratosfere i mezosfere u atmosferi i indikator snage erupcije, prenio je je BBC.

Doktor Sajmon Proud iz naučnog centra "RAL spejs" izjavio je da su ovo do sada neviđene visine za vulkanski dim.

Najsnažnija erupcija u drugoj polovini 20. vijeka desila se 1991. godine, kada je vulkan Pinatubo izbacio dim do visine od oko 40 kilometara.

Proud je rekao da je moguće da bi današnji precizniji sateliti očitali veću visinu nakon tog događaja na Filipinima.

Za očitavanje visine dima iz Tonge korišteni su podaci sa tri satelita. Utvrđeno je da je samo manji dio oblaka stigao do visine od 55 kilometara, a da je glavni dio, takozvani "kišobran", stigao do visine od 35 kilometara.


(Foto: NASA)


Tagovi:
  • 14:00 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.