Njujork

Članice G7 traže reformu Savjeta bezbjednosti

  • Izvor: SRNA
  • 19.09.2023. 12:00

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) potvrdili su važnost jačanja sistema UN i reforme Savjeta bezbjednosti UN tokom sastanka na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku, navela je u saopštenju japanski ministar spoljnih poslova Joko Kamikava.

"Članice G7 su posvećene su radu sa svim članicama UN na jačanju uloge generalnog sekretara organizacije i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i ponovo su se obavezale na reformu Savjeta bezbjednosti", navedeno je u saopštenju Kamikave.

Prema njenim riječima, članice G7 su ponovile da Kina "ima odgovornost da se pridržava ciljeva" i principa Povelje UN i izrazile zabrinutost zbog situacije u Istočnokineskom i Južnokineskom moru, kao i zbog sjevernokorejskog "programa nuklearnih i balističkih raketa".

Nešić i Trivićka u raspravi oko bilborda

Nešić i Trivićka u raspravi oko bilborda

U saopštenju se ističe da lideri G7 dijele zabrinutost da bi saradnja Rusije i Sjeverne Koreje mogla da dovede do kršenja relevantnih rezolucija Savjeta bezbjednosti UN i da bi, takođe, mogla da ugrozi mir i bezbjednost Indo-pacifičkog regiona i šire.

"Oni su pozvali sve članice UN da u potpunosti i efikasno sprovode sve relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti i pozvali članice Savjeta da ispunjavaju svoje obaveze", dodaje se u saopštenju.

Teško povrijeđen dječak na pružnom prelazum prebačen na UKC

Teško povrijeđen dječak na pružnom prelazum prebačen na UKC

Razgovori su protekli u formatu radne večere, gdje je Japan najavio da će sljedeći takav sastanak biti održan upravo u Japanu od 7. do 8. novembra.

Sedmica sastanaka na visokom nivou Generalne skupštine UN počela je danas u Njujorku i trajaće do 26. septembra.

Pratite nas i putem Vibera