Ruski predsjednik

Brojne reakcije na Putinovu izjavu

  • Izvor: ATV
  • 15.12.2023. 19:08

Ruski lider zapravo je samo ponovio ono što je već odavno poznato, komentari su to iz Republike Srpske, na izjave Vladimira Putina o BiH. I on je potvrdio da je jedini okvir u kojem BiH može normalno da funkcioniše jeste Dejtonski sporazum. Apsurdno je to što ovaj stav mnogi ne žele da čuju, kaže premijer Radovan Višković.

"Čovjek je rekao samo činjenice. Nema budućnosti BiH bez ljudi koji ovdje žive, kako je Ustavom rečeno, bez dogovora tri konstitutivna naroda, dva entiteta, bez miješanja stranog faktora", kaže predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. 

Samo bi neko krajnje zlonamjeran mogao da se čudi ovakvom stavu ruskog predsjednika. Dejtonski sporazum i njegov Aneks 4 odnosno Ustav BiH, nisu nikakvo prelazno rješenje, kako to žele da predstave zapadni političari, Još jedna važna poruka Rusije jeste da je najvažniji razgovor između konstitutivnih naroda, u trenutku kada su derogirani svi principi Dejtonskog sporazuma. 

"Imamo jednu potpuno paradoksalnu situaciju, da oni koji ruše Dejtonski mirovni sporazum dolaze sa zapada, iz ЕU, iz SAD, iz Velike Britanije, a onda kada čuju stav predsjednika Putina, onda pokušavaju da naprave neke teorije zavjere. Ne", kaže ambasador BiH u Srbiji", kaže ambasador BiH u Srbiji, Aleksandar Vranješ.

"Ovaj put je to bukvalno politička poruka da o sudbini BiH i konkretno srpskog naroda u BiH, jer se referisao na Republiku Srpsku, treba da odlučuju oni koji ovdje žive", kaže Bojan Šolaja, Centar za međunarodne i bezbjednosne studije Banjaluka.

Posljednje dvije godine dokazale su koliko je Еvropska Unija vazal SAD-a, i koliko je takav pristup pogrešan, kaže profesor Gregori Sajmons. Rusija danas ne da nije oslabljena, već naprotiv, problemi se prvenstveno javljaju u Еvropi. 

"Еvropa je u procesu brzog ekonomskog propadanja. Njemačka je u recesiji, a ona predstavlja glavnu ekonomsku silu Еvrope", kaže prof. dr Gregori Sajmons, Univerzitet u Upsali.

Sve to odavno znaju van tzv. zapadnog svijeta. Mnoge ekonomski razvijene i stabilne države jasno su se okrenule Rusiji, i ne zanima ih šta o tome misli Vašington ili Brisel, koji nemaju jasnu strategiju za svijet nakon rusko-ukrajinskog sukoba, i novu podjelu snaga.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: