Trebalo započeti primirje

Borbe u Sudanu nastavljene u blizini predsjedničke palate u Kartumu

  • Izvor: Anadolija
  • 19.04.2023. 21:40

U blizini predsjedničke palate u Kartumu u srijedu je nastavljena žestoka borba između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

"Borba se smatra najžešćom od izbijanja nasilja", rekao je očevidac za agenciju Anadolija.

Sudanska vojska je potvrdila da su borci RSF-a napali niz lokacija u glavnom gradu Kartumu, uključujući i predsjedničku palatu.

U saopštenju vojske se navodi da su pobunjenici RSF-a pretrpjeli gubitke nakon što je njihov napad na predsjedničku gardu odbijen.

Vojska je saopštila da su pripadnici RSF-a takođe opljačkali sjedište Centralne banke u Kartumu i zapalili ga.

Borbe u Sudanu nastavljene su nekoliko sati nakon što je trebalo započeti primirje.

Vojska i suparničke paravojne Snage za brzu podršku izdale su saopštenje u kojima se međusobno optužuju za nepoštivanje primirja.

Najmanje 270 ljudi je ubijeno, a 2.600 povrijeđeno u oružanim sukobima između dva vojna rivala koji se od subote vode u Kartumu i okolnim područjima, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Sudana.

Dok RSF optužuje vojsku da je napala njihove snage južno od Kartuma lakim i teškim oružjem, vojska je tvrdi da paravojne snage "šire laži" te ih je proglasila "pobunjeničkom" grupom.

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Kontekst

    Kontekst' donosi pregled i analizu najvažnijih događaja i procesa u regionu i svijetu, razgovore i tumačenja političara, stručnjaka za međunarodne odnose, politikologa, diplomata.

  • 21:00 Serija: Odmetnica (12+)

    Serija: Odmetnica (12+)

  • 21:45 Garavice, dokumentarni film (R) (12+)

    'Dokumentarni film 'Garavice' reditelja Dragana Radovića, u produkciji Fondacije 'Zaboravljeni korijeni'donosi priču o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata.

  • 23:15 Dobro došli u Akapulko (16+)

    'Dobro došli u Akapulko' je američka akciona komedija iz 2019. godine u režiji Ivana Giljerma.