"Belavija"

Bjeloruska avio-kompanija obustavila letove i za Beograd

  • 28.05.2021. 18:07

Bjeloruska avio-kompanija "Belavija" obustavila je u naredna dva dana letove za Beograd, Budimpeštu i Kišinjev, a za Larnaku i Istanbul se razrađuju nove vazdušne rute zbog zabrana EU, saopštila je pres-služba kompanije.

Kako je pojašnjeno, obustava letova u tri pravca tokom vikenda povezana je sa zabranama vlasti EU i Ukrajine na upotrebu vazdušnog prostora.

- Avio-kompanija usmjerava sve napore da riješi ovu situaciju. Putnici otkazanih letova mogu da promijene datum polaska ili izvrše refundiranje u roku od godinu dana od datuma kupovine karte ili leta u jednom pravcu tranzitne rute - ističe se u saopštenju.

Bjeloruska kompanija navodi da su redovni letovi za Istanbul i Larnaku, zbog potrebe za zaobilaženjem vazdušnog prostora u više zemalja, planirani prema izmijenjenom rasporedu, prenosi "Sputnjik".

Avion kompanije "Rajaner", koji je letio iz Atine za Vilnjus, prinudno je sletio 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba, ali je tom prilikom na aerodromu uhapšen bjeloruski aktivista za ljudska prava Roman Protaševič.

Protaševič, osnivač kanala "Neksta" na servisu "Telegram", u Bjelorusiji se smatra ekstremistom i stavljen je na spisak lica umiješanih u terorizam.

Nakon ovog hapšenja, EU je pozvala sve zemlje da uvedu vazdušne sankcije Bjelorusiji.

Praksa prinudnog slijetanja aviona dešavala se i ranije, a među najpoznatijim je bilo prisiljavanje aviona bolivijskog predsjednika Eva Moralesa da sleti u Beč 2013. godine zbog glasina da je u avionu bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u SAD optužen za odavanje državnih tajni.