Španija

Belara: Vašington kriv za eskalaciju sukoba na Bliskom istoku

  • Izvor: SRNA
  • 02.10.2024. 14:58

Lider španske ljevičarske stranke Podemos Ione Belara optužila je SAD za eskaliranje sukoba na Bliskom istoku.

Ona je na "Iksu" napisala da su oni koji se danas očajno drže za glave zbog napada iz Irana, ali su ćutali povodom "genocida" nad Palestincima u rukama Izraela - oličene licemjerja.

"Oni koji su odgovorni za čitavu ovu eskalaciju imaju ime: SAD", navela je Belara.

Belara je i ranije kritikovala stav Zapada u vezi sa situacijom na Bliskom istoku, a u jednoj od izjava prošle godine istakla je da "dok se osuđuju kršenja ljudskih prava u Ukrajini, vlada zaglušujuća tišina o žrtvama izraelskog bombardovanja".

Tenzije na Bliskom istoku ponovo su eskalirale 7. oktobra, nakon što su militanti palestinskog Hamasa izvršili iznenadni upad na izraelsku teritoriju iz Pojasa Gaze. Oni su tom prilikom ubili i oteli veliki broj mještana.

Izrael je zauzvrat započeo vazdušne udare na Gazu i uveo potpunu blokadu Pojasa Gaze. Sukobi su u toku i na Zapadnoj obali, a izraelska vojska gađala je i određena područja u Libanu i Siriji.

Izrael je u međuvremenu intenzivirao napade na Liban, a najnovija eskalacija tenzija dogodila se nakon što je iranska vojska juče ispalila nekoliko stotina balističkih raketa ka Izraelu, kao odgovor na napade u kojima su poginuli lider Hezbolaha Hasan Nasralah, šef političkog biroa Hamasa Ismail Hanije i komandant Iranske revolucionarne garde Abas Nilforušan.

Predsjednik Irana Masud Pezeškijan izjavio je da Teheran ne želi rat sa Izraelom, ali da će se odlučno suočiti sa bilo kakvom prijetnjom.

Izraelski zvaničnici rekli su da bi Izrael mogao da gađa naftna postrojenja i druge strateške mete u Iranu ukoliko Teheran ponovo napadne izraelsku teritoriju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.