Putin o energetici

Beč podržava planove Moske za isporuku gasa

  • 05.06.2018. 17:42

Austrija podržava planove Rusije za isporuku gasa u Evropu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je pred sastanak sa austrijskim predsjednikom Aleksanrdom Van der Belenom u Beču rekao da su bilo kakve politički motivisane restrikcije i protekcionizam štetni za sve, ali i naglasio da je Rusija prevazišla sve poteškoće. 

Putin je rekao da su za sve štetne sankcije i da je njihovo ukidanje svima u interesu. 

Austrijski predsjednik izjavio je da je Rusija za Austriju veoma važno tržište. 

"Rusija je definitivno važan dio Evrope. Veliki broj problema se ne može riješiti bez Moskve", izjavio je Van der Belen. 

Govoreći o sankcijama Rusiji, Van der Belen je naglasio da Austrija postupa u skladu sa stavovima EU, javio je "Sputnjik". 

Van der Belen kaže da je gas iz Rusije duplo ili trostruko jeftiniji od onog iz SAD, te da bi zbog toga bilo besmisleno da Austrija zamijeni ruski gas američkim. 

Putinova današnja posjeta Austriji prva je od maja kada je ponovo izabran za predsjednika Ruske Federacije. Posjeta Beču uslijedila je u periodu kada se obilježava 70 godina od početka izvoza ruskog gasa u Austriju. 

Putin će, nakon sastanka sa Van der Belenom, razgovarati i sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, sa kojim će, potom, održati zajedničku konferenciju za novinare.