Sve veće šanse da se Tramp vrati u Bijelu kuću

Bajdenu prijeti katastrofalan poraz: Trećina demokrata bi glasala za Kenedija kao nezavisnog kandidata

  • Izvor: Agencije
  • 22.09.2023. 15:48

Džozefu Bajdenu prijeti katastrofalan poraz ukoliko se Robert F. Kenedi Mlađi na predsjedničkim izborima pojavi kao nezavisni kandidat, piše "Njuzvik", pozivajući se na anketu "Rasmunsen riportsa", koja je pokazala da 57 odsto demokratskih birača planira da podrži Bajdena na demokratskim izborima, a 25 odsto Kenedija.

Ovakvo odlivanje glasova, potencijalno bi pobjedu stavilo u Trampove ruke, ukazuje ovaj medij.

Prema istraživanju, tri odsto birača glasalo bi za Marijan Vilijamson, dok bi sedam odsto podržalo druge kandidate.

Robert Kenedi Mlađi: Zašto provociramo rat sa Rusijom, nuklearnom superdržavom?

Robert Kenedi Mlađi: Zašto provociramo rat sa Rusijom, nuklearnom superdržavom?

Kenedi, nećak ubijenog predsjednika Džona F. Kenedija, nametnuo se kao najjači protivnik Bajdena u Demokratskoj stranci, još otkako je u aprilu objavio svoju kandidaturu za Bijelu kuću.

Uprkos partijskoj pripadnosti, Kenedi je dobio i podršku od mnogih konzervativaca, zahvaljujući svom skepticizmu prema vakcini protiv koronavirusa.

Zvijezda "Foks njuza" Šon Heniti ga je otvoreno opisao kao "najbolju opciju" demokrata da pobijedi Bajdena.

Kenedi se protivi članstvu Kijeva u NATO: To je ulaznica u rat sa Rusijom!

Kenedi se protivi članstvu Kijeva u NATO: To je ulaznica u rat sa Rusijom!

Prema istraživanju "Rasmunsen riporta", 41 odsto demokrata ima bar donekle povoljno mišljenje o Kenediju, a isti stav ima i 56 odsto republikanaca i 49 odsto bez partijske pripadnosti.

Na Kenedija blagonaklono gleda ukupno 49 odsto potencijalnih glasača, 14 odsto ih ima veoma povoljno mišljenje o njemu, dok 37 odsto ima negativan stav.

Ako demokrate i republikanci nominuju Bajdena i Trampa za predsjedničku trgu na izborima 2024. godine, a Kenedi se kandiduje kao nezavisni kandidat, za njega bi "vjerovatno" glasalo 33 odsto demokratskih birača, uključujući i 14 odsto koji bi ga "veoma vjerovatno" podržali.

Među anketiranim glasačima u cjelini, 25 odsto njih izjavilo je da bi vjerovatno glasalo za Kenedija ako se kandiduje protiv Bajdena i Trampa.

Tandem Tramp–Kenedi bi bio koban po

Tandem Tramp–Kenedi bi bio koban po "močvaru"?

"Činjenica da je predsjednik Bajden toliko nepopularan da bi trećina demokrata glasala za nezavisnog kandidata na opštim izborima naglašava važnost održavanja fer i konkurentnih primarnih izbora", rekao je za "Njuzvik" portparol Kenedijeve kampanje.

Inače, da je i 2020. godine 33 odsto Bajdenovih glasača podržalo kandidata treće strane, on bi izgubio nešto manje od 27 miliona glasova, a Donald Tramp bi dobio drugi mandat u Bijeloj kući.

Anketa je održana od 17. do 18. septembra i uključila je 998 "vjerovatnih glasača u SAD" koji su se izjašnjavali telefonski i onlajn.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Svet poljoprivrede (R)

    Poljoprivredna emisija dugogodišnje tradicije donosi provjerene informacije znanja i iskustva koja interesuju svakog poljoprivrednika.

  • 08:00 Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:50 Mućke (12+) (R)

    'Mućke (12+) (R)

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.