Jasan stav

"Bajdenov optimizam nema osnova"

  • Izvor: SRNA
  • 27.02.2024. 21:54

Zvaničnici iz Izraela, palestinske islamističke organizacije Hamas i Katara izrazili su danas opreznost prema optimizmu koji je izrazio američki predsjednik Džozef Bajden da bi dogovor o prekidu vatre i razmjeni talaca u Gazi mogao biti postignut do kraja ove sedmice i sugerisali su da i dalje postoje nesuglasice.

Bajden je juče izrazio nadu da će dogovor o prekidu vatre u sukobu između Izraela i Hamasa biti postignut do "narednog ponedjeljka".

Međutim, neimenovani izraelski zvaničnik rekao je za američku medijsku kuću "Si-Еn-ЕN" da je Izrael iznenađen što je američki predsjednik koristio riječi "ponedjeljak i prekid vatre".

"Ne znam na osnovu čega je to izjavio. Izrael će biti spreman da oslobodi palestinske zatvorenike i danas, ukoliko su određeni uslovi ispunjeni", naglasio je zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan.

Član Hamasovog političkog biroa Basem Naim izjavio je da nemaju podatke o bilo kakvom sporazumu o prekidu vatre koji bi mogao biti postignut do narednog ponedjeljka.

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Madžid Al Ansari istakao je da bi "on bio u mnogo boljem raspoloženju, ukoliko bi postojao dogovor o prekidu vatre", ali da to do sada nije ostvareno i da se pregovori nastavljaju.

On je izrazio nadu da bi sporazum mogao da bude postignut prije početka muslimanskog svetog mjeseca ramazana koji počinje 10. marta. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: