Predsjednik SAD

Bajden neće podržati pomoć Izraelu bez da se usvoji širi paket koji uključuje i Ukrajinu

  • Izvor: Kliks
  • 06.02.2024. 07:07

Američka administracija Džoa Bajdena rekla je da će staviti veto na samostalni zakon koji podržavaju republikanci u Predstavničkom domu, a koji bi pružio pomoć Izraelu, budući da podržava širi zakon koji pruža pomoć Ukrajini i Izraelu i osigurava nova sredstva za bezbjednost granica.

"Administracija snažno podstiče oba doma Kongresa da odbace ovu političku smicalicu i umjesto toga brzo pošalju dvostranački Zakon o dodatnim izdvajanjima za nacionalnu bezbjednost u hitnim slučajevima na predsjednikov stol", stoji u saopštenju Kancelarije za upravljanje i budžet.

Funkcioneri iz administracije demokratskog predsjednika mjesecima su radili s demokratima i republikancima iz Senata na zakonskom paketu vrijednom 118 milijardi dolara koji je otkriven u nedjelju, a koji kombinuje milijarde dolara hitne pomoći za Ukrajinu, Izrael i partnere u indo-pacifičkoj regiji, s revizijom useljeničke politike SAD-a.

Pada dok hoda, miješa ljude i mjesta, riječi mu problem: Sabrana djela Džoa Bajdena!

Pada dok hoda, miješa ljude i mjesta, riječi mu problem: Sabrana djela Džoa Bajdena!

Račun uključuje 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini, 14,1 milijardu dolara za Izrael u rat u Gazi i oko 20 milijardi dolara za nove napore na provođenju zakona duž američko-meksičke granice.

Čelnici Predstavničkog doma republikanaca rekli su nekoliko dana prije njegove objave u nedjelju naveče da će odbaciti dvostranački zakon Senata i umjesto toga glasati o zakonu koji predviđa pomoć samo Izraelu.

Prijedlog zakona predstavljao je skretanje udesno u pregovorima Senata o graničnim mjerama, ali je konzervativna reakcija bila intenzivna. Ocijenili su prijedlog granične politike nedostatnim, s Donaldom Trampom na čelu, prenosi Kliks.

Istraživanje Si-Еn-Еna: Tramp ispred Bajdena za četiri odsto

Istraživanje Si-Еn-Еna: Tramp ispred Bajdena za četiri odsto

“Ovo je dar demokratima. A ovo je na neki način prebacivanje najgore granice u istoriji na pleća republikanaca. To je stvarno ono što oni žele. Oni to žele za predsjedničke izbore kako bi sada mogli kriviti republikance za najgoru granicu u istoriji", kazao je Tramp.

Mnogi republikanci u Senatu, čak i oni koji su izrazili podršku pomoći Ukrajini i obrisima promjena granične politike u ponedjeljak su sumnjali da će podržati paket. Naveče je zakazan privatni republikanski sastanak kako bi se o tome raspravljalo.

Ipak, čelnik većine u Senatu Čak Šumer krenuo je prema ključnom testnom glasanju u srijedu.

“Akcije koje će se ovdje dogoditi u sljedećih nekoliko dana tačka su prekretnice u istoriji. Bezbjednost naše nacije i svijeta visi o koncu", kazao je Šumer.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Kontekst

    Kontekst' donosi pregled i analizu najvažnijih događaja i procesa u regionu i svijetu, razgovore i tumačenja političara, stručnjaka za međunarodne odnose, politikologa, diplomata.

  • 21:00 Serija: Odmetnica (12+)

    Serija: Odmetnica (12+)

  • 21:45 Garavice, dokumentarni film (R) (12+)

    'Dokumentarni film 'Garavice' reditelja Dragana Radovića, u produkciji Fondacije 'Zaboravljeni korijeni'donosi priču o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata.

  • 23:15 Dobro došli u Akapulko (16+)

    'Dobro došli u Akapulko' je američka akciona komedija iz 2019. godine u režiji Ivana Giljerma.

  • 01:00 Noćni program

    Noćni program