Ključa

Alijansa na nogama: Rusija poslala ratne brodove u Crveno more!

  • 28.03.2024. 19:11

Nekoliko ruskih ratnih brodova prošlo je kroz moreuz Bab al-Mandab i ušlo u Crveno more, saopštila je u četvrtak ruska Pacifička flota!

Televizija Zvezda, u vlasništvu ruskog Ministarstva odbrane, citirala je da u manevrima učestvuju ruska krstarica Varjag i fregata Maršal Šapošnjikov, prenosi Rojters.

Rusi pred probijanjem ukrajinske odbrane na još jednoj liniji

Rusi pred probijanjem ukrajinske odbrane na još jednoj liniji

Ruski ratni brodovi ušli su u Crveno more u jeku napada jemenskih Huti na trgovačke brodove, ali i plovila mornarica SAD i Velike Britanije i drugih zemalja NATO. Pojava krstarice Varjag i fregate Maršal Šapošnjikov digla je na noge Alijansu, koja se plaši da su ruski brodovi tu da zaštite Hute. 

Blumberg je citirao rusku državnu novinsku agenciju TASS, da su brodovi poslati da izvrše "zadatke u okviru pomorske kampanje dugog dometa".

Iz izvještaja nije jasno šta je bilo krajnje odredište brodova, niti razlog zašto je Rusija poslala brodove u to područje.

"Ne bi trebali da provociramo Rusiju, imamo male zalihe municije"

Huti, šiitska pobunjenička grupa koju podržava Iran, od novembra napadaju brodove koji prolaze kroz moreuz Bab al-Mandab u Crvenom moru u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze u njihovom ratu protiv Izraela, tvrdi grupa.

Jemenski pobunjenici obećali su da će nastaviti napade sve dok Izrael nastavi da čini, kako kažu, zvjerstva nad Palestincima.

U februaru su napali teretni brod Rubimar u moreuzu Bab al-Mandab, koji je potonuo početkom marta. 

Huti, koji kontrolišu najnaseljenije regione u Jemenu, prvenstveno su gađali brodove sa komercijalnim vezama sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom i Izraelom.

Skot Riter: Ukrajina će morati da preda Harkov, ne može da ga brani

Skot Riter: Ukrajina će morati da preda Harkov, ne može da ga brani

Sjedinjene Države su odlučile da predvode međunarodni odgovor na ove napade, izvodeći udare na objekte, sisteme naoružanja i položaje Huta u dogovoru sa Velikom Britanijom i uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, prenosi Informer.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?