Palestinski predsjednik

Abas: Odmah uspostaviti prekid vatre i pomoći Gazi

  • 05.11.2023. 12:57

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je danas američkom državnom sekretaru Еntoniju Blinkenu da odmah treba uspostaviti prekida vatre i omogućiti isporuku pomoći u Gazi, saopšteno je iz Palestinske uprave.

Blinken je nenajavljeno posjetio okupiranu Zapadnu obalu i sastao se sa palestinskim predsjednikom te nastavlja posjetu regionu koji je zahvaćen ratom Izraela i Hamasa.

Sagovornici su se sastali u Ramali, njihov razgovor je trajao oko sat vremena, a nakon toga se nisu obratili medijima.

Blinken je rekao da su SAD posvećene isporuci pomoći u Gazi i obnavljanju osnovnih usluga u toj oblasti, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

"Sekretar je, takođe, izrazio posvećenost SAD radu na ostvarivanju legitimnih težnji Palestinaca za uspostavljanje palestinske države", rekao je Miler.

Pored toga što nastoji da osigura da se sukob ne proširi u regionu, Blinken pokušava da pokrene diskusiju o tome kako bi se Gazom moglo upravljati nakon potpunog uništenja Hamasa, što je Izrael proglasio za svoj cilj.

Palestinska uprava, koja ima ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali, doživjela je pad popularnosti povodom optužbi za korupciju, nesposobnosti i zbog veoma nepopularnih dogovora o bezbjednosnoj saradnji sa Izraelom.

Ovo je bio drugi Blinkenov sastanak sa Abasom od početka sukoba, ali prvi koji je održan na Zapadnoj obali.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: