Novinar i direktor KC Gračanica

Živojin Rakočević o dešavanju u Rakitnici: Cilj je izbacivanje SPC-a iz tamošnjeg života

  • Izvor: ATV
  • 01.12.2023. 13:22

Zbog nasilne provale i zloupotrebe objekta Srpske pravoslavne crkve u selu Rakitnica na Kosmetu, Еparhija raško-prizrenska je podnijela krivičnu prijavu protiv Nikole Džufke i tražila da policija razjasni okolnosti oko učešća predstavnika opštine Podujevo u ovom krivičnom činu.

Sveštenik Еparhije raško-prizrenske Staniša Arsić posjetio je u pratnji tzv. kosovske policije oskrnavljeni Crkvu Svetog arhangela Mihaila u Rakitnici kod Podujeva ali naišao na zaključanu crkvu.

O ovom događaju, za ATV je pričao Živojin Rakočević, novinar i direktor Kulturnog centra Gračanica.

Lažni sveštenik sa grupom provalio u crkvu na Kosovu i Metohiji

Lažni sveštenik sa grupom provalio u crkvu na Kosovu i Metohiji

Kako kaže, to je presedan, koji bi mogao prerasti u praksu.

- To je dio jednog velikog procesa koji zapravo znači da je ta samozvana organizacija, nepriznata, preuzela Crkvu Svetog arhangela Mihaila. To je hram, koji se nalazi daleko od puta. Za njega se malo znalo. Sveštenik Staniša Arsić je pokušao da uđe u crkvu, ali je na vratima bio katanac. Ta crkva je oskrnavljena i spaljena 1999. godine, da bi nakon toga bila štala za stoku lokalnih Albanaca. Međutim, oni su to obnavljali bez ičijeg znanja. Danas smo došli u fazu da su je gotovo preuzeli, zaključali i u crkvu nismo mogli ući. Ovo je presedan. Koji bi mogao biti praksa. Na stotine objekata, svetinja, crkava, spomenika, naših iz prošlosti, se nalazi u gradovima i selima Kosova. Zato je KiM jedinstveno i to je naše vlasništvo. Od prije tri dana, shvatamo da u pojedine objekte nećemo moći da uđemo. Policija je rekla da je ključ kod nekih lokalnih seljaka. Dogodio se presedan, kao što se desilo u Crnoj Gori kada je Miraš Dedeić, samoprozvani mitropolit sa svojim ljudima upadao u hramove i tamo služio. Izgleda da je počela nova faza gdje će se Srpska pravoslavna crkva ogoljeno boriti za vlasništvo na Kosovu - istakao je Rakočević.

Еparhija raško-prizrenska: Krivična prijava protiv Džufke, policija da razjasni sve okolnosti

Еparhija raško-prizrenska: Krivična prijava protiv Džufke, policija da razjasni sve okolnosti

Cilj ovog sramnog napad je jasan, izbacivanje Srpske pravoslavne crkve iz tamošnjeg života.

- Cilj je izbacivanje SPC-a iz života. Ta logika je sljedeća, ako u određenim krajevima nema Srba, onda smatraju da to pripada Kosovu. To je proces tzv. "kosovarizacije" kulturnog nasljeđa na KiM. Na Kosovu postoje tri dominantna kulturna nasljeđa, srpsko, osmansko i kosovsko, ali i nova administracija, koju su uspostavili međunarodna zajednica i vlast u Prištini. Jednostavno, žele da izgrade novu državnu naciju. Jasno je da imaju "velikoalbanske ideje". To se vidi na fotografijama. Taj navodni sveštenik je razapeo zastavu Albanije unutar oltara i tu služio. Promijenio je ime crkve u crkvu Fana Nolija. To je vrlo opasan presedan koji može poslužiti za primjer za druge crkve i objekte - naveo je Rakočević.


On je dodao je skrnavljene postalo dio tamošnjeg života, tj odnosna prema srpskom kulturnom nasljeđu. 

Podsjećamo, grupa lica provalila je, zajedno sa samozvanim i lažnim sveštenikom Nikolom Džufkom, građaninom Albanije, u Crkvu Svetog arhangela Mihaila u selu Rakitnica.

U crvku su provalili kako bi navodno obavili crkveni obred, saopštila je danas Еparhija raško-prizrenska.

Pratite nas i putem Vibera