Aleksandar Vučić

"Zbog Jasenovca velike sistematske promjene prosvjetnog sistema"

  • Izvor: SRNA
  • 18.07.2022. 20:09

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, nakon što mu je Hrvatska zabranila da posjeti Jasenovac, velike sistematske promjene u prosvjetnom sistemu Srbije da u glavama srpske djece Jasenovac ne bude zabranjeno mjesto.

"Shvatili smo da je za nas to zabranjeno mjesto. Zato ćemo raditi na tome da to u glavama srpske djece ne bude zabranjeno mjesto. Tako da će biti velike i sistematske promjene u prosvjetnom sistemu", rekao je Vučić u obraćanju javnosti, navodeći da ispada da je Jasenovac zabranjeni grad i da su Srbi smjeli u njega da odlaze samo od 1941. do 1945. godine.

On je naveo da će biti ulagano sve više u nove virtuelne projekcije, predstave, filmove, serije, knjige o Jasenovcu, da će biti obnovljena izdanja mnogih knjiga na tu temu, biti prevođene na druge jezike svijeta, da ljudi mogu da znaju šta se tu dogodilo.

"Kao što ni mi nemamo pravo da sa najvišim pijetetom ne govorimo o žrtvama drugih naroda, bošnjačkog i drugih, tako ne smijemo da dozvolimo ni da naše žrtve bacaju pod noge", rekao je Vučić novinarima.

On je ocijenio da predstoji mnogo investiranja i rad zajedno sa Republikom Srpskom na očuvanju tradicije i kulture Srba.

"Sad znamo koliko nam je potrebno da u Donjoj Gradini podignemo ne samo hram našim jasenovačkim mučenicima, nego i najmoderniji muzej i sve drugo. Ubrzaćemo i projekte i sve druge radove da bi mogli djecu i unuke da učimo šta je to što nikada više ne sme da se ponovi", rekao je Vučić.

On je podsjetio da od septembra prošle godine pokušava da ode u Jasenovac, da je tražio posjetu i u martu ove godine, a sada treći put ponovo, ali da izgleda nikada nije vrijeme i da nikada neće ni biti.

"Mi smo i sada pokušali sve dogovorimo, ali nikada nije bilo vrijeme za odlazak u Jasenovac i nikada neće doći", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da u protokolima nigdje ne piše o privatnim posjetama, ali da je on, kada god je išao na teritoriju BiH, uvijek o tome obavijestio i Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, iako nema obavezu.

Vučić je odbacio ocjene iz Hrvatske da je želio polaganjem cvijeća da izazove haos ili provokacije uoči obilježavanja "Oluje", te pozvao da mu kažu kada da ode.

"Kad god mi kažu ja ću da odem. Za mene polaganje cvijeća i odavanje počasti srpskim mučenicima je od najvećeg značaja", rekao je Vučić i dodao da mu više ne pada na pamet da sluša besmislice da nije vrijeme.

Vučić je naveo da nije imao kontakata sa predstavnicima hrvatske Vlade i da ne zna o čemu bi pričao sa njima kada nakon njegove maksimalne državne i političke korektnosti kažu da je želio da izazove haos ili provokacije.

Govoreći o primjedbama iz Zagreba zbog nepoštovanja procedure, Vučić je naveo niz primjera kada su hrvatski zvaničnici dolazili u Srbiju bez ikakvog obavještavanja zvaničnog Beograda, ali je istakao da će bez obzira na sve Srbija imati mir sa Hrvatskom i bolje odnose jednog dana.

On je rekao da je Jasenovac bio najstrašniji logor na tlu porobljene Evrope, koji nikada nije bio oslobođen, podsjetio je i na postojanje "zavjeta ćutanja" za vrijeme vlasti Josipa Broza Tita i kasnije, a da je on svojom posjetom želio da pokaže da Srbija nikada neće zaboraviti ni srpske ni druge žrtve ubijane na monstruozan način

u Jasenovcu.

On je napomenuo i da je na spiskovima nestalih više Srba nego Hrvata koje Hrvatska potražuje od Srbije.

"Njima nikada niko nije rekao da je Mile Budak zločinac koji je rekao da trećinu Srba treba poklati, trećinu pokatoličiti, trećinu proterati. Žao mi je zbog toga", rekao je Vučić.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Serija: Ko te šiša (12+) (R)

    '''Serija: Ko te šiša (12+) (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.