Srbija

Zahlađenja ni na vidiku - Stižu velike vrućine

  • Izvor: Kurir
  • 24.08.2024. 13:12

Republički hidrometeorološki zavod Srbije rano jutros je izdao upozorenje na visoke temperature za područje Srbije do 26. avgusta.

"Danas i sutra i početkom sljedeće sedmice postepen porast temperature, pa se najviša dnevna temperatura očekuje u većini mjesta od 33 do 37 stepeni“, kažu iz RHMZ.

I Marko Čubrilo, meteorolog amater, kaže da će narednih dana biti znatno toplije od prosjeka.

"Rijetkih pljuskova i za nekoliko stepeni niže temperature može biti oko 27. avgusta i 1. septembra, a konkretnije osvježenje uz češće padavine za sada nije na vidiku prije negdje oko 7. septembra“, kaže Čubrilo.

Еvo kako to izgleda malo detaljnije.

Do kraja nedjelje u i ponedjeljak pretežno sunčano i izuzetno toplo uz slab vjetar. Dnevni maksimum u intervalu od 32 do 36, a lokalno i oko 39 stepeni Celzijusa. U ponedjeljak poslije podne rijetko moguća pojava pljuska, kaže Čubrilo.

U naredni utorak i sredu nad nama će se nalaziti manja količina nestabilnog vazduha u višim slojevima atmosfere (visinski cikon), dok će se pri tlu zadržavati dominacija anticiklona. To će usloviti nestabilniju atmosferu, ali opet samo uz lokalnu pojavu grmljavinskih pljuskova i ponegdje lokalnih nepogoda koji samo na malom prostoru od nekoliko kilometara kvadratnih mogu ublažiti ili prekinuti sušu, ali s obzirom na lokalnost tih padavina suša će se nad većim delom regiona nastaviti. Tih dana malo manje vrelo uz maksimume od 27 do 33 stepena Celzijusa. Vjetar će i dalje biti slab osim u zoni pljuskova gdje nakratko može biti jak, sjeveroistočni“.

Zatim ponovo manje nestabilnosti, ali zbog blizine visinskog ciklona vjerovatno ne sasvim stabilno, tako da će i dalje biti mogući lokalni pljuskovi, posebno oko 1. septembra.

"Temperatura će biti nešto umjerena u odnosu na onu na koju smo navikli tokom ovog ljeta, ali će i dalje biti znatno iznad prosjeka, barem do oko 6. septembra i trebalo bi da se kreće od 27 do 33 stepena u podne. Konkretnija promjena vremena za sada nije na vidiku barem do oko 6. septembra.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.