Predavanje

Zaharova: Suprotstaviti se onome što zapad predlaže o Kosovu i Metohiji

  • Izvor: SRNA
  • 02.02.2024. 15:52

U vezi sa rješavanjem pitanja Kosova i Metohije mora se jasno definisati šta je nacionalni interes, i to u svim perspektivama - i kratkoročnoj, i dugoročnoj, te se tako suprotstaviti onome što se predlaže sa Zapada, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova.

Zaharova je rekla da to šta će biti sa Kosovom i Metohijom zavisi od toga kako se Srbija odnosi prema tome, da rješavanje tog pitanja prije svega zavisi od stava naroda i rukovodstva Srbije i da ne bi trebalo prepustiti Zapadu da sam odlučuje o tome.

Ona je naglasila da je presudan stav naroda i rukovodstva po tom sudbonosnom pitanju za Srbiju, cijeli Balkan, ali i šire.

"Srbija bukvalno brani centar Еvrope od početka totalnog uništenja. Pitanje je da li je moguće u centru Еvrope uništiti zemlju i temelj kulture jednog naroda ili se to može spriječiti na osnovu međunarodnog prava, činjenica", navela je Zaharova na predavanju posredstvom "Zum" platforme u organizaciji beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Provokacija: Musa priprema okupljanje pristalica pred Sudom BiH u ponedjeljak u vrijeme suđenja Dodiku

Provokacija: Musa priprema okupljanje pristalica pred Sudom BiH u ponedjeljak u vrijeme suđenja Dodiku

Ona je ukazala da su oni sa kojima se vode razgovori u istoriji bili kolonizatori i da su svoju politiku izgradili, kako je rekla, na laži, manipulacijama, insceniranim situacijama.

Zaharova je napomenula da za SAD, ЕU ili kolektivni Zapad ne važi obavezno ispunjavanje onoga što je na papiru dogovoreno i da čak i ako je nešto prošlo kroz Savjet bezbjednosti UN, to nije garancija da će biti i ispunjeno.

"Ne treba čekati od nekoga rješenje sudbine, nego sam rješavati svoju sudbinu. To je veoma teško, ali nema drugog puta. Ako sami gradimo budućnost ona će raditi za nas", istakla je Zaharova.

"Vihor" se zapalio na auto-putu

Ona je rekla da se Srbija, njen narod i političari bore u najtežim uslovima, u trenutku kada se miješaju u njene unutrašnje poslove i obmanjuju.

"Tu nije riječ samo o suprotstavljanju NATO-u, već i o tome da Srbija ume da prepozna kada pokušavaju da je prevare. Situacija bi bila još teža da Beograd nije imao stav da brani nacionalne interese Srbije. Ne želim da sudim da li je Beograd mogao da uradi nešto drugačije, ali vidim da se Srbija protivi svemu negativnom, bori se za svoje interese, kulturu", istakla je Zaharova.

Odgovarajući na pitanje da li je Beograd mogao da spriječi masovno iseljavanje Srba tokom posljednjih osam godina, budući da je, prema pojedinim podacima, u tom periodu Kosovo i Metohiju napustilo čak 45.000 Srba, Zaharova je rekla da razlog protjerivanja srpskog naroda sa Kosova i Metohije nije politički, već etnički, zbog njihove nacionalnosti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)

  • 23:05 Serija: 1994 (16+)

    ''Serija: 1994 (16+)