Pravo Srbije na suverenitet

Za Kosmet se ne pita samo Amerika

  • 20.12.2018. 14:24

Diplomata Vladislav Jovanović ocijenio je da je pravo Srbije na suverenitet nad Kosovom i Metohijom veće od prava samoproglašenog Kosova na sopstveni suverenitet, te naglasio da o rješavanju pitanja Kosmeta neće odlučivati samo SAD, nego i druge zemlje koje imaju interes na Balkanu.

On je, komentarišući pisma američkog predsjednika Donalda Trampa predsjednicima Srbije i samoproglašenog Kosova Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, ocijenio da bi SAD najviše voljele da svojim autoritetom ubrzaju proces dogovaranja i to krunišu dolaskom Vučića i Tačija u Vašington. 

Jovanović je naglasio da je upitno koliko je to ostvarljivo i dodao da SAD imaju i plan "B" - da prihvate i prisustvo drugih u donošenju konačne odluke što bi moglo ličiti na novi tip dijaloga i neku vrstu međunarodne konferencije. 

"Pitanje je da li će se to tako i službeno zvati. Ali, i drugi zainteresovani za situaciju na Balkanu, kao što su Rusija, Kina i Turska takođe su zemlje koje se na kraju moraju pitati, moraju se sagledati i njihovi interesi. Tako bi stvar mogla da se kreće u pravcu proširenja broja učesnika u dijalogu, ne u direktnom, ali u nadgledajućem smislu", rekao je Jovanović za Tanjug. 

Prema njegovim riječima, EU bi i dalje učestvovala u tom procesu, ali ne bi imala primarnu ulogu, a pojavila bi se i Rusija, ako ne u početnoj, onda u završnoj fazi. 

"To je okvir koji je sigurno objektivniji i više odgovara Srbiji, jer bi se čuli i glasovi drugih kojima ne odgovara dalje slabljenje Srbije i koji su zainteresovani za sporazum koji je to stvarno, a nije diktat i nametanje rešenja sa Zapada", rekao je Jovanović. 

On je naveo da je interes Amerike i njihovih saveznika da se što prije završi priča o Kosovu tako što bi Srbija na neki način bila navedena na prihvatanje rješenja koje njima najviše odgovara, što je priznanje i ulazak samoproglašenog Kosova u UN. 

"To je želja i cilj. Drugo pitanje je može li to da se ostvari jer imamo i interese Srbije koji nisu zanemarljivi", rekao je Jovanović. 

Jovanović je, upitan kako bi mogao da izgleda kompromis u slučaju Kosmeta, rekao da bi rješenje moglo da bude podjela teritorija, a ako je potrebno i sa razmjenom stanovništva. 

"To bi moglo da bude urađeno po primeru Grčke i Turske dvadesetih godina prošlog veka ili onako kako su se posle Drugog svetskog rata razmeštale manjinske zajednice Nemaca iz istočne Evrope. Zbog toga tada Evropa nije propala. To ni sada možda nije najbolji način, ali ako je potrebno trajno rešenje, ne treba bežati od takvih presedana u nedavnoj prošlosti koji su funkcionisali", ocijenio je Jovanović.