Istoričar

Vujadinović: Bombardovanje SR Jugoslavije - događaj koji ne smijemo zaboraviti

  • Izvor: ATV
  • 24.03.2024. 13:01

Istoričar Željko Vujadinović rekao je u našem ATV jutru da se bombardovanje koje je NATO savez izvršio nad SR Jugoslavijom događaj koji se ne smije zaboraviti.

Vujadinović je naglasio da svi pokušaji ideološkog opravdanja za vojnu intervenciju protiv SR Jugoslavije teško da mogu da opstanu sada.

"Prije nekoliko godina kada su Rusi pripojili Krim Rusiji onda je tadašnji njemački ministar spoljnih poslova reagovao tako što je rekao da je bombardovanje SR Jugoslavije bilo strateška greška s obzirom na to da su se Rusi, pored ostalog, pozivali na bombardovanje SR Jugoslavije i samoproglašenja KiM“, rekao je Vujadinović.

On je dodao da su nekada postojali odnosi međunarodnog prava koji su se poštovali, međutim, kaže, izgleda da su sada sva stara pravila srušena a nova nisu ustanovljena.

"Sada smo svjedoci jedne pravne nesigurnosti u svijetu pa je moguće da se izvrši bombardovanje bez rezolucije Savjeta bezbjednosti izvrši bombardovanje SR Jugoslavije“, rekao je.

Kako je naveo nekoliko faktora je uticalo na pokretanje bombardovanja SR Jugoslavije.

"Te 1999. godine bilo je 50 godina od osnivanja NATO saveza i trebalo je naći istorijski model zašto bi on trebalo i dalje da postoji s obzirom da je Varšavski pakt tada već prestao da postoji. Čini mi se da su postojali lični interesi pojedinih zemalja članica NATO saveza. U ovom slučaju Njemačka je htjela da na neki način eliminiše dio stigme koji je bio karakterističan za nju u dvadesetom vijeku da je ona bila izazivač oba svjetska rata sa svim posljedicama tih ratova i htjela je dio toga da prebaci na Srbiju i Srbe“, rekao je on.

Vujadinović je, povodom 25. godišnjice bombardovanja SR Jugoslavije od strane NATO saveza, da treba da se sjećamo, njegujemo uspomenu na nevine žrtve i da imamo pijetet i da izvučemo poruke u smislu određenja naših političkih ciljeva i interesa.

Komentarišući teroristički napad koji se u petak desi u Moskvi, Vujadinović je rekao da je u današnjem vremenu sve moguće.

"Terorizam dobija nove forme i oblike i traži veliko znanje na koji način se suprotstaviti tome a da to ne bude velika i teška represija“, rekao je i dodao da je ovo što se desilo nepojmljivo.

Kako je rekao, još uvijek se ne znaju motivi da se sve to odigra na jedan tako brutalan način i sa tolikim brojem žrtava.

"Stvoren je osjećaj potpune nesigurnosti i da se sličan događaj može desiti bilo gdje u svijetu i da oni kao takvi predstavljaju globalni problem. Uvijek postoji otvoreno pitanje ko time diriguje i kako se tome može suprotstaviti“, dodao je.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)

  • 23:05 Serija: 1994 (16+)

    ''Serija: 1994 (16+)

  • 23:50 Noćni program

    Noćni program