Predsjednik Srbije o neodlasku u Jasenovac

Vučić: Tri puta su rekli da nije vrijeme da posjetim Jasenovac

  • Izvor: ATV
  • 18.07.2022. 18:43

Primjetili ste da prvi put ova informacija se nije pojavila u srpskim medijima, to govorim zbog onih koji su prethodnih dana govorili kako sam pravio cirkus i "predstavu", a tu informaciju objavio je Jutarnji list u 07.29, rekao je ovo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom neodlaska u Jasenovac.

"To se dešava zato što su oni mislili da ćemo mi izaći u javnost, iako smo mi željeli da notu predamo u tišini, već je bio zakazan razgovor. Zato su krenuli u napad sa sumanutim argumentima 'Vučić je htio da dođe na našu teritoriju da upali svijeću i položi svijeće'. Zamislite taj haos koji to može da izazove - možda što bi moja traka bila crveno-plavo-bijele boje, u skladu sa stradalnim narodom. To nisam mogao ni da zamislim, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da je isti naslov išao u svim medijima.

"Sve naslovne strane govore o meni i Srbiji. Oni su rekli želeo sam da banem i dođem u tajnu posetu - navodi Vučić uz pokazivanje naslovnih strana hrvatskih medija sa pomenutim naslovima", rekao je Vučić.

"Kažete da sam htio da provociram povodom godišnjice 'Oluje'. Naime, 2. septembar, to je mjesec dana pošto je prošlo obilježavanje 'Oluje'. Njihovo slavlje, a naše tugovanje. Prvi put kontaktiramo kabinet Plenkovića da 10. septembra posjetimo Jasenovac. Poslije četiri dana smo dobili odgovor da situacija nije dobra za posjetu. Prvog marta 2022. ponovili smo zahtjev da posjetimo Jasenovac 5. marta. Poslije dva dana dobili smo poruku da nismo dobrodošli, a 4. marta sam donio odluku da ne idemo. O tome nismo pričali, jer se tako postupa sa partnerima - rekao je Vučić.

"Onda je došao treći put, kada sam obavijestio Pupovca, rekao sam mu 'ako hoćeš da obavijestiš Plenkovića', nikakva to tajna za njih nije bila. 'Oluju' su oni podsvjesno povezali sa Jasenovcem, da ja ne ulazim u njihovu podsvijest. Ja nisam nikada, ali oni jesu i to govori više o njima nego o nama. Mi ćemo doći i poći u Jasenovac, i ne brinite, bićemo korektni, poći će jedna kamera sa nama, kako bismo izbjegli provokaciju, ali obavijestili javnost. Tada je osnovan jedan od najstrašnijih logora u Evropi, a sramota je da nijedan predsjednik Srbije nije bio tamo, a ja sam bio dva puta. Nijedan nikada nije bio u Jasenovcu. Rekao sam da želim da odem za vrijeme mandata, da pokažem poštovanje prema našim žrtvama i da pokažem da nikada nećemo zaboraviti naše žrtve. I onda u četvrtak, 14. jula u 11 časova u Predsjedništvu je došlo da se prenese iskrena molba da predsjednik Aleksandar Vučić ne ide u Jasenovac. Rekli su da su zbunjeni, da su za posjetu čuli neslužbeno - rekao je Vučić.

Dodao je predsjednik Srbije da je sramota da nijedan srpski predsednik nikada nije bio u Jasenovcu.



  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Serija: Ko te šiša (12+) (R)

    '''Serija: Ko te šiša (12+) (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.