Predsjednik Srbije

Vučić: Razmišljam o ostavci

  • Izvor: Kurir
  • 20.10.2022. 22:01

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da svakog dana razmišlja o ostavci kako bi kupio još vremena za Srbiju.

"Nisam to rekao zato što sam slabić ili zato što sam lijen. Nisam ni pritisnut od svog naroda jer imam istorijsku podršku. Nadam se da sutra neću vidjeti tekst iz 'Albanijan posta'", rekao je Vučić i naglasio da ne vidi rješenje za KiM, prenio je "Kurir".

Srbija ima, prema njegovim riječima, mnogo taktičkih poteza koje bi mogli da povučemo.

"Srbija kvari cijelu priču. Bilo bi jasno da je Rusija pregazila sva međunarodna prava, ali postoji još jedna mala zemlja koja je takođe žrtva gaženja međunarodnog prava. Onda je jedino rješenje da se sklopi sporazum između Beograda i Prištine. Tako pronalaze izlaz za sebe. A kako ćemo mi da se štitimo to je naša stvar", dodao je Vučić.

Mnoge zemlje NATO prema njegovim riječima aktivno učestvuju u formiranju vojske Kosova.

"To sam rekao i (predsjedniku Turske Redžepu) Erdoganu da gaze sve principe UN. A oni kažu da je za njih Kosovo nezavisna država i da šalju oružje svom savezniku", rekao je Vučić.

O situaciji u BiH

Govoreći o situaciji u BiH, Vučić je naglasio da srpsko-srpskih sukoba ne smije biti i da je to jedina njegova poruka političarima u Republici Srpskoj.

"Treba nam bratski odnos sa Bošnjacima. Do toga neće biti lako stići. Nadam se da će biti dovoljno mudrosti da nikada više ne bude sukoba za Bošnjacima. To je moja politika", rekao je Vučić.

Vučić se je govorio o mogućnosti izbijanja ratnih sukoba u regionu.

"Naše je da se izborimo za mir. Ne treba da paničimo, ali moramo da budemo spremni na svaki vid provokacije. Treba da osnažimo naše snage odvraćanja. Očekujem da narednih godina budemo neko ko ima najviše bespilotnih letjelica u regionu. Ovo radimo da odvratimo svakoga ko hoće da izvrši agresiju na Srbiju", rekao je Vučić.

Situacija na KiM je prema njegovim riječima veoma komplikovana u svakom smislu.

"Zapadnim silama je stalo da riješe KiM što prije jer se sve češće poziva na kosovski presedan. Albanci treba prvo da ispune ono što je predviđeno prvim sporazumom, a to je formiranje Zajednice srpskih opština", rekao je Vučić i dodao da nemaju čime da mu prijete zbog KiM.

Dodaje da nije ni htio da pogleda papir sa prijedlogom sporazuma koji su mu donijeli savjetnici Emanuela Makrona i Olafa Šolca, a da se taj papir danas pojavio u albanskim medijima i da je jasno da su Albanci opet prekršili dogovor.

"Stvari se komplikuju. Očigledno je da će po svaku cijenu tražiti neku vrstu rješenja. Vidio sam u tom tekstu da je to veoma teško za Srbiju. Nisu nam dali šansu", rekao je Vučić i naglasio da Srbiji "prijete batinom" ako se ne postigne sporazum.

On je dodao da se nada da to nije zvanična poruka nego mišljenje autora teksta u albanskim novinama koje su objavile navodni prijedlog sporazuma.

"Nemam pravo sve da govorim jer nešto nije za javnost. Moje je da to preuzmem na sebe. Investitori su iz Rusije otišli za jedan dan. Nemamo nažalost u ovom trenutku investicije iz Latinske Amerike već nam sve dolazi sa Zapada i iz Kine. Ne poznajem nijednu majku koja bi poslala sina na KiM. Zato ćemo gledati da u svakom trenutku čuvamo mir", dodao je Vučić.

Predsjednik je dodao da je ruski lider Vladimir Putin u razgovorima sa drugim stranim liderima stalno spominjao Kosovo.

"Imate sad dupli pritisak: sankcije Rusiji i KiM. Zapad stalno sarkastično govori da je na pravoj strani istorije. Ako im odgovorite pravite sebi problem. Onda ja gledam da pravim sebi problem, a da Srbiju sačuvam od svih udara. Čekam da vidim šta će sutra da mi dostave iz Kvinte. Nadam se da nije taj tekst iz 'Albanijan posta'. Te alternativne načine neću ni da komentarišem. Ne bi bili uspješni kao 1999. godine. Ne odbijamo razgovore", rekao je Vučić i dodao da očekuje da ponude brzo priključenje u EU za dogovor oko KiM, ali da je pitanje koliko će rješenje biti ponižavajuće za nas.

Osvrnuo se i na tekst nekadašnjeg ambasadora SAD u Beogradu Vilijama Montgomerija.

"Džabe što je pohvalio Srbiju kad 'divni zapad' u nekim našim medijima ne smije da se poredi sa Rusijom", rekao je Vučić.

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.