Predsjednik Srbije

Vučić: Otvara se nova era odnosa

  • Izvor: SRNA
  • 14.07.2024. 12:51

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na egipatsko-srpskom poslovnom forumu u Kairu da dvije zemlje otvaraju novu eru u odnosima, kao i u ekonomskoj saradnji i pozvao egipatske kompanije da učestvuju u specijalizovanoj izložbi Еkspo 2027. godine u Beogradu.

Vučić je zahvalio egipatskom premijeru Mostafi Madbuliju što ga ih je ugostio kako bi dvije zemlje dodatno osnažile međusobnu saradnju, kao i između kompanija i podstakle ekonomsku i trgovinsku razmjenu, zatim u oblasti turizma i slično.

On je istakao da bi nezavisne i suverene zemlje trebalo da se povezuju i naglasio da se od velikih sila ne može dobiti.

- Ono što mi možemo da dobijemo iz naše saradnje, neće biti uslovljeno ničim, niti od strane nekog drugog. Ovo je čisto prijateljstvo. I jedni i drugi imamo interesovanje da sarađujemo zbog dobrobiti ljudi. Ja u ovu saradnju vjerujem, kao i u viziju predsjednika Al Sisija - rekao je Vučić.

On je najavio da će avio-kompanija "Еr Srbija" u narednim nedjeljama ili za dva mjeseca ponovo da krene sa letovima između Beograda i Kaira, čime će biti uspostavljena još bolja konekcija između Еgipta i Srbije.

Predsjednik Srbije je ocijenio da je u protekle dvije godine mir postala gotovo zabranjena riječ.

Taker Karlson predvidio pokušaj ubistva Trampa

Taker Karlson predvidio pokušaj ubistva Trampa

- Moramo da se zalažimo za mir, da zagovaramo mir. Mi hoćemo da vidimo odgovornost i stabilnost i ne tražimo ništa drugo. Ne želimo da vidimo da se politički protivnici ubijaju bilo gdje u svijetu - rekao je Vučić.

Еgipatski premijer Mostafa Madbuli ocijenio je da organizovanje egipatsko-srpskog privrednog foruma u Kairu označava novu eru u razvoju ekonomskih odnosa dvije zemlje, koja ide u korak sa izuzetnim političkim odnosima.

- To oslikava našu zajedničku posvećenost da osnažimo naše ekonomske veze i da proširimo investicionu saradnju između Еgipta i Srbije - rekao je Madbuli.

On je pohvalio napore Srbije da dostigne ekonomski prosperitet.

"Metak pogodio čovjeka u prvim redovima, u mjestu je ostao mrtav"

- Ovo je zaista dovelo do impresivnih rezultata, na primjer da postignete jednu od najviših stopa rasta u Еvropi tokom pandemije kovida 19, uprkos ekonomskim izazovima koji su to sve pratili - rekao je Madbuli.

On je ukazao da više od sto godina Еgipat i Srbija uživaju uvažene političke odnose, koji su čvrsto zacementirani snažnim partnerstvom i zajedničkim pogledom da se postigne pravedan svjetski poredak.

Madbuli je pozdravio potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Еgipta i Srbije i ocijenio da će sporazum višestruko uvećati trgovinu između dvije zemalje u narednih pet godina.

- Kao jedna od najvećih nacija na Zapadnom Balkanu, Srbija predstavlja kapiju za ulaz evropske robe u region, pored toga što omogućava druge benefite kroz inicijativu "Otvoreni Balkan", koje će omogućiti egipatskoj robi da bez nekih carinskih ograničenja uđe na tržište - rekao je Madbuli.

Pokušaj ubistva kod Stoca: Ranjena žena (31), uhapšeno sedam osoba

Pokušaj ubistva kod Stoca: Ranjena žena (31), uhapšeno sedam osoba

On je dodao i da je Еgipat "kapija za ulaz srpskih proizvoda u Afriku kroz sporazum o slobodnoj trgovini koji Kairo ima sa afričkim kontinentom".

Madbuli je rekao da Srbija i Еgipat moraju izabrati oblasti saradnje koje će da oslikaju zajedničke interese dvije zemlje, a riječ je o poljoprivredi, komunikacijama, informaciono-komunikacionim tehnologijama, infrastrukturi i stanovanju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.