Predsjednik Srbije

Vučić o krizi na Kosovu: Sa ostavkama Srba došlo do tektonskih promjena

  • Izvor: ATV
  • 06.11.2022. 21:22

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se prvi put obraća javnosti povodom krize na Kosovu i Metohiji, nakon što su predstavnici Srba saopštili da se povlače iz prištinskih institucija.

“Ne mogu da kažem da je lak trenutak, ali nije ni prvi ni posljednji. Važno je da se mi ponašamo odgovorno i ozbiljno", rekao je Vučić

Predsjednik Srbije dodao je da ne zna kako da objasni ljudima šta se dogodilo.

"Sad čovjek ne zna kako bi objasnio ljudima šta se dogodilo, ali je svakakao riječ o velikim političkim, gotovo tektonskim promjenama. Poslije 10 godina Srbi su donijeli odlluku da napuste prištinske institucije. Imaćemo vremena da odgovaram na besmislene priče kako to rade po naređenju iz Beorgada. Nikada nisu htjeli realno da sagledaju probleme sa kojima se Srbi suočavaju, do toga šta su posljedice", kaže Vučić.

Juče su Srbi sa sjevera Kosova i Metohije najavili da se povlače iz prištinskih institucija. Srpski policajci su objavili da neće davati upozorenja vozačima koji nemaju kosovske registarske tablice.

"Mislim da je veoma važno da ljudi znaju kroz šta smo prošli u prethodnim decenijama, kao i prethodnih nekoliko mjeseci. Izgubili smo suverenitet na KiM 1999. bez prava na vojsku a samo u lokalnim dijelovima na sjeveru mogli smo da imamo policiju. Pogrom je krenuo 2004. godine, dok je 2008. Kosovo proglasilo nezavisnost. Nagrađeni su za pogrom Srba 17. marta i odmah je skoro 90 zapadnih država na različite načine priznalo nezavisnost Kosova. Tada je bila i pogrešna presuda Međunarodnog suda pravde na pogrešno pitanje koje smo postavili, ali pogrešno ide i naša odluka da se razgovori o tome prebace u EU", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je dodao da su 2012. godine počeli teški pregovori.

"Teško je to porediti sa 1999. kada je nesumnjivo bilo teže. Izlazimo na kraj sa Briselskim sporazumom za koji znamo da nije nešto što Srbi žele i vole da vide, ali njime kupujete mir. Deset godina smo kupovali mir", dodao je Vučić.