Predsjednik Srbije

Vučić: Insistiranje na rezoluciji o Srebrenici zbog pravnih posljedica

  • Izvor: SRNA
  • 31.03.2024. 14:41

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da pojedini insistiraju na donošenju nove rezolucije o Srebrenici zbog pravno-političkih posljedica tog dokumenta, a ne priznanja da se tamo dogodio strašan zločin i prikazivanja žaljenja i ljudskosti.

Vučić je poručio ministru inostranih poslova u Savjetu ministara Еlmedinu Konakoviću, koji mu je sugerisao da podrži donošenje rezolucije o Srebrenici u UN "ako misli dobro Srbiji i tako iskaže ljudskost", da je on to već odavno učinio i zbog toga bio linčovan.

- Neće biti da je do ljudskosti. Biće da vi na tome insistirate zbog pravnih i političkih konsekvenci. Nije pitanje tog priznavanja da se dogodio strašan zločin, nije to pitanje pokazivanje žaljenja, ljudskosti ili bilo čega drugog - već onoga što poslije toga treba da slijedi - rekao je Vučić novinarima nakon što je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom obišao jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na Aerodromu Batajnica.

On je naglasio da njemu nije problem ni da pokaže ljudskost, ni da se pokloni žrtvama bošnjačkog naroda.

- To sam učinio, nije mi problem da iskažem saučešće svim porodicama tragično ubijenih Bošnjaka. Njima je to strašan problem, jer nikada to nisu uradili na stratištu srpskog naroda, bilo na teritoriji Republike Srpske, Federacije BiH ili Srbije, jer valjda Srbi nisu nigdje ubijani - rekao je Vučić.

On je naglasio da voli bošnjački narod, ali da godinama sluša njihove laži da je pucao snajperom i ubijao ljude u Sarajevu.

- Džabe je da vi budalama govorite kakvi su lažovi. Lagaće dok je svijeta i vijeka, ali hoću da kažem - kada neko pokaže ljudskost onda ga dočekate tako što ga linčujete. Neće biti da je do ljudskosti - poručio je Vučić.

Govoreći o najavi premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da će podnijeti tužbu protiv Srbije za navodni genocid, Vučić je rekao da to može učiniti neko drugi u njegovo ime jer Kosovo nema nikakav legitimitet, ali da je to preteško političko pitanje.

On je ocijenio da je Kurtijeva prijetnja posljedica onog što su uradili Savjet Еvrope i izvjestilac za Kosovo Dora Bakojani.

- Upravo sada prijeti zbog Savjeta Еvrope i onoga što su mu zapadne zemlje omogućile da uđe u Savjet Еvrope. On će koristiti institucije Savjeta Еvrope da preko njih podiže tužbene zahtjeve protiv Srbije i to je dio plana za pritisak i napade na srpski narod i Srbiju o kome sam govorio. To su stvari koje smo znali, pokazali narodu - rekao je Vučić.

Vučić je tokom obilaska jedinica RV i PVO u Batajnici rekao i da bi drugi put trebalo srušiti sve nepoznate i nenajavljene letjelice koje se nađu u vazdušnom prostoru Srbije kao što je juče bio slučaj.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.