Predsjednik Srbije

Vučić: Beograd će i dalje raditi na povlačenju priznanja samoproglašenog Kosova

  • Izvor: SRNA
  • 14.09.2022. 17:03

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao u Skupštini da će Srbija nastaviti da radi na povlačenju priznanja samoproglašenog Kosova, ali da je jasno da u zapadnim zemljama neće moći da se promijeni mišljenje.

Odgovarajući na pitanja poslanika, Vučić je drugi dan rasprave u parlamentu o njegovom izvještaju o Kosovu i Metohiji, istakao da je povlačenje priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova način da se očvrsne pregovaračka pozicija Srbije.

Vučić je otkrio da je Priština od SAD tražila da utiče na Vijetnam i Keniju, ali da će on pokušati da stupi u kontakt sa novim predsjednikom Kenije, kao i sa prijateljima iz Vijetnama.

"Nadam se da ćemo moći da očuvamo našu poziciju", rekao je Vučić.

Vučić je napomenuo da je premijeru samoproglašenog Kosova Aljbinu Kurtiju rekao da reciprocitet može da postoji samo između država, i da ga njegove gluposti ne zanimaju.

On je naveo da prijedlog "dvije Njemačke" ne podrazumijeva formalno priznanje, ali da je on gotovo ubijeđen da preko toga Priština traži članstvo u UN i da neće od toga da odustane.

"Potrebno je da kažemo da mi to nećemo. Sigurno za vreme mog mandata neće biti potpisivano ništa bez Skupštine Srbije i referenduma. Ja vam obećavam, direktnog ili indirektnog priznanja neće biti, i meni ne pada na pamet da potpisujem bilo kakve štetne dokumente u ime Srbije", rekao je Vučić, dodajući da priznanja Kosova neće biti dok je on predsjednik.

On je naveo da, s druge strane, ni Albanci, ni Evropljani, ni Amerikanci neće da čuju ništa drugo, te da je situacija teža za Srbiju nego se misli.